Hoppa till innehållet

Startupmanifest på skakiga grunder

Hundratals entreprenörer har skrivit under det svenska startupmanifestet som släpptes inför Almedalen. Men vad är det som står i det egentligen? Di Digital har lusläst manifestet och hittat en hel del tveksamheter.

Med Svenska startupmanifestet vill författarna göra Sverige till världens bästa land för startups,
Med Svenska startupmanifestet vill författarna göra Sverige till världens bästa land för startups,Foto: Skämdump startupmanifesto.se

Grundarna för bolag som Truecaller, Tictail och Izettle ställer sig alla bakom det nya Startupmanifestet. Texten cirkuleras flitigt bland politiker och opinionsbildare under den pågående politikerveckan i Almedalen. Syftet med manifestet, som skrivits av en rad entreprenörer, är att göra Sverige till världens mest startupvänliga land.

Hur positiva vi på Di Digital än må vara till det syftet finns flera ogrundade påståenden i texten som får oss att fundera. 

Vi ringde upp huvudförfattaren Annika Lidne för att reda ut begreppen.

Ni skriver att startupbolagen: ”… i sin tur skapar möjligheter och arbetstillfällen för en stor servicesektor som levererar tjänster både till företag och anställda.”

Men forskningen på området visar att digitala teknikföretag skapar färre arbetstillfällen omkring sig än traditionell industri. 

”Det vi tittar på där är det som vuxit fram i San Francisco och andra delar av USA. Det handlar om kortare påhugg som personliga tränare eller matleveranser. De som jobbar på de här bolagen arbetar mycket och använder mycket kringservice. Det ger arbetstillfällen till de som i dag har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Så det är inte någon traditionell underleverantörskedja utan mer knutet till servicesektorn.”

Men om man jämför med andra småföretag. Varför är startupbolagen viktigare än dem?

 ”Man måste se lite politiskt. Nu är politikerna intresserade av startups. Då handlar det någonstans om att få in den här typen av förbättringar på startupssidan så kanske de andra bolagen får nytta av reglerna senare. Vi har vinklat oss lite hårt för att inte bli exakt som Företagarna (Sveriges största intresseorganisation för företagare). Men jag skulle vara själaglad om det blev lättare för alla typer av bolag att få stöd.”

 I manifestet står att man bör definiera vad som är startupbolag för att de: ”…bör få ett särskilt stöd då de anses ha störst positiv påverkan på vårt samhälle.”

Finns det fakta som tyder på att startups skulle ha större positiv påverkan på samhället än andra småföretag?

”Startups driver på den tekniska utvecklingen och ger en bra bild av Sverige. Det gör mer än en ny Ica-butik eller en fabrik. En nystartad fabrik konkurrerar med låglöneländer så frågan är hur länge den kommer att finnas kvar. När det gäller startups arbetar man med nya innovationer som driver samhället framåt”.

Men på vilket sätt är det bättre för Sverige med ett nytt startupbolag än om jag startar ett vanligt bolag där jag kommer att skapa fler kringjobb och anställa fler än i en startup?

”Det hänger mer ihop med att när man pratar om stöd till företag så kommer det från politiskt håll upp risken för ekonomisk brottslighet. Tittar man på de brittiska reglerna för såddinvesteringar så undantar de vissa sektorer. Kanske för att det funnits lite tveksamma aktörer i de sektorerna.”

Ni tar upp bostadsbristen i Stockholm och skriver: ”Bostadsbristen gör inte att svenska startups flyttar till Västerås, Luleå eller Åmål. De flyttar till Berlin, London eller San Francisco.

Men bostadssituationen i London och San Francisco är väl minst lika svår som i Stockholm?

”Jo, det kan jag hålla med om. Att man flyttar till San Francisco har såklart flera olika orsaker. Berlin är däremot vanligt av bostadsskäl. Men tittar du på vad Spotify som har kontor i många olika städer säger så menar de att Stockholm är den absolut svåraste staden att hitta bostäder i.”

Ni skriver också att: ”Idag utvisas, och hotas startupgrundare av utvisning, därför att man har prioriterat företagets tillväxt, investeringar och de anställdas löner före sin egen, och därför inte kommer upp i vad Migrationsverket anser vara tillräcklig lön, trots att man kan försörja sig själv och att bolaget växer.”

Finns det något exempel på det?

”Jag har exempel men de vill inte gå ut offentligt. Bolaget tar sådan otrolig skada om det kommer ut att deras grundare kan utvisas. Oavsett startupgrundare eller inte så finns det exempel på småföretagare som nu utvisas. Det är märkligt när man pratar om integration att någon som startat bolag och verkligen ansträngt sig kan utvisas."

Lyssna även: Poddspecial från Almedalen, om svenska startupmanifestet med Jessica Stark från SUP46 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera