Hoppa till innehållet

Stiftelse lägger miljoner på startups – Weld först ut

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, börjar investera i startupbolag. Först ut är Weld och bolagets interaktiva webbverktyg. ”Det främjar det interaktiva användandet av internet”, säger Jannike Tillå på IIS.

Jannike Tillå, kommunikatör på Internetstiftelsen som investerar i webbverktyget Weld.
Jannike Tillå, kommunikatör på Internetstiftelsen som investerar i webbverktyget Weld.Foto: IIS

En av den svenska internetsektorns dolda makthavare är Internetstiftelsen i Sverige grundades 1997 och har sedan dess haft ensamrätt på försäljning av .se-domäner. År 2015 redovisade IIS intäkter på 181,9 Mkr, en ökning med 8 procent jämfört med året innan.

Nu ska en del av pengarna gå direkt till startupbolag. IIS kommer att avsätta en handfull miljoner kronor per år till startupbolag.

”Vi har inte alla kriterier satta, men vi har satt ett maxbelopp per investering på runt två miljoner. Det är minoritetsägande det rör sig om”, säger Jannike Tillå, kommunikatör på IIS.

Läs mer: It-veteraner startar ny miljardfond för svenska techbolag

Stiftelsen väljer ut tre till fyra bolag per år. Först ut är Weld (NTL), vars verktyg för att bygga interaktiva appar och webbplatser får 1,2 Mkr för fortsatt utveckling.

”Att en tung aktör som IIS väljer att satsa på oss betyder jättemycket som bekräftelse på att vi gör något innovativt. Deras kapital och resurser ger oss stabilitet i bolaget”, säger Tom Söderlund, vd på Weld, i ett pressmeddelande.

Till Welds kunder hör i dag IBM, Nike och reklamhögskolan Hyper Island i Stockholm, enligt bolagets webbplats.

”Vi ser att Weld ligger i linje med vår urkund. Det handlar om att främja det interaktiva användandet av internet och ge möjligheter för användare att skapa fler appar och sajter”, säger Jannike Tillå på IIS.

Läs mer: Miljonsatsning på gratis arbetsplatser för startups

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera