Hoppa till innehållet

Stillfront på förvärvsjakt – vill köpa spelstudior för 50 Mkr

Den börsnoterade spelutvecklaren Stillfront lägger ett rejält tillväxtår bakom sig. Vd Jörgen Larsson hoppas nu växa genom förvärv. “Vi pratar med ett tiotal studior”, säger han.

Plattformsspelet Unravel, en av fjolårets mest hajpade svenska speltitlar, ges ut av Stillfront-ägda Coldwood Interactive.
Plattformsspelet Unravel, en av fjolårets mest hajpade svenska speltitlar, ges ut av Stillfront-ägda Coldwood Interactive.

Det var i december i fjol som spelutvecklaren Stillfront tog klivet in på Stockholmsbörsens First North-lista. Bolagets aktie tog ett glädjeskutt vid noteringen och Stillfronts börsvärde fördubblades på blott tio minuter.

Inom koncernen ryms ett antal mindre spelstudior, bland dem den uppmärksammade Umeå-studion Coldwood Interactive. Kassakon är dock spelet Call of War, från den tyska studion Bytro Labs.

Stillfronts omsättning för helåret 2015 landade på 57,1 Mkr, nära nog en fördubbling jämfört med året innan. Rörelseresultatet på EBITDA-nivå, det vill säga före räntor, skatter och avskrivningar, landade på 4 Mkr, upp från -8,2 Mkr i fjol.

Läs även: Stillfront växer i väntan på Unravel

Vd Jörgen Larsson hoppas nu på att genomföra ett eller flera förvärv under året som kommer. Bolaget för löpande dialog med ett tiotal spelstudior som man tror kan passa in väl i koncernen, säger han.

“Vi tittar typiskt sett på grundarägda studior med ett par spel på marknaden, som omsätter mellan 1 och 3 miljoner euro. Men vi är pragmatiska och är öppna för större affärer om vi ser att det tillför väldigt mycket”, säger han.


Jörgen Larsson är vd på Stillfront. Foto: Stillfront.

"Det är vår målsättning att göra ett eller flera förvärv per år", fortsätter Jörgen Larsson. 

Förvärvsbudgeten för året ligger runt 50 Mkr, uppger han. Varav hälften i kontanta medel och hälften i form av aktier i Stillfront.

"Vi vill att de som är nyckelpersoner följer med och äger aktier i moderbolaget, så att vi har ett gemensamt intresse av att det går bra", säger Jörgen Larsson.

Att växa inom mobilspel är av stort intresse för koncernen, säger Jörgen Larsson. Idag finns en majoritet av Stillfronts spelare på pc och konsol snarare än på mobiltelefoner. 

“Ingen av de studior vi har idag jobbar mot mobilen som sin primära plattform”, säger Jörgen Larsson.

Fördelarna att ingå i Stillfront-koncernen är många, menar Jörgen Larsson.

“Vi vill skapa en struktur där spelutvecklarna får möjligheter att fortsätta bygga bra spel, men med stöd av en stark balansräkning och en stark kassa. Dessutom finns det många synergier i form av delade kostnader, en större marknadsföringsbas och så vidare”, fortsätter han.

Det Coldwood-utvecklade platformsspelet Unravel släpptes till försäljning i februari i år och har fått strålande recensioner av kritikerna. Stillfront har dock ännu inte gått ut med några försäljningssiffror. Det beror på att spelet ges ut av den amerikanska jätten Electronic Arts, som ännu inte delat med sig av några sådana.

“Det nakna och trista svaret är att vi helt enkelt inte vet. Unravel är det enda spelet som vi inte förlägger själva”, säger Jörgen Larsson. 

Fyra spelstudior ingår idag i Stillfront-koncernen: Bytro Labs i Tyskland, Coldwood Interactive i Sverige, Power Challenge i Sverige och Storbritannien samt Dorado Online Games på Malta. 

Läs även: Garndockan Yarny dubblade börsvärdet på tio minuter

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera