Hoppa till innehållet

Stor turbulens för börsens tech-noteringar

Stigande aktiekurser bådar gott för fortsatt noteringsiver bland landets techbolag. Men de senaste månadernas utveckling talar för stor dramatik på marknaden.

Medsols från vänster: XMRealitys AR-teknik, Crunchfishs styrelseordförande och storägare Joachim Samuelsson ringer i börsklockan och Bambusers grundare Måns Adler och Jonas Vig.
Medsols från vänster: XMRealitys AR-teknik, Crunchfishs styrelseordförande och storägare Joachim Samuelsson ringer i börsklockan och Bambusers grundare Måns Adler och Jonas Vig.

Intresset är stort när Linköpingsbolaget XMReality imorgon, onsdag, tar steget in på First North-börsen. Bolaget utvecklar hård- och mjukvara för avancerad kommunikation via augmented reality, eller förstärkt verklighet, och har redan lockat till sig en rad tunga investerare. 

Bolagets nyemission på 60 miljoner kronor övertecknades med hela 500 procent i början av april. Det mesta pekar därmed på en stark debut för bolaget. 

Går debuten bra är det även goda nyheter för kommande noteringar. Bland annat ska de svenska livevideo-pionjärerna Bambuser noteras på First North den 5 maj. Och om fyra veckor är det dags för robotteknikbolaget Bioservo (NTL) att kliva in på samma lista.

Marknaden är inte lika stark som för 4-5 månader sedan.

Andra teknikinriktade bolag som väntas noteras senare i år är investmentbolaget Pomegranate Investment (NTL), nätbutiken Boozt och hörlursbolaget Zound Industries (NTL) - alla tre spås få en miljardvärdering.

Läs mer: Zound spränger miljardgränsen och närmar sig börsen

Intresset för tech-noteringar är stort. Men enligt flera experter som Di Digital talat med har entusiasmen lagt sig något jämfört med 2016, då hela 38 teknikinriktade bolag debuterade på de svenska handelsplatserna.

”Marknaden för tekniknoteringar är inte lika stark som för 4-5 månader sedan. Det ställs större krav på kvalité och förmåga att genera riktig omsättningstillväxt och positivt resultat på sikt”, säger Richard Goldman, chef för corporate finance på Redeye.

Läs mer: Bekräftat: Bambuser till börsen – värderas till 115 miljoner

Han får medhåll från Carl Armfelt, förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik, som är en viktig investerare i svenska teknikbolag.

”Det gäller att vara försiktig och verkligen veta vad man investerar i”, säger han.

Di Digital har gått igenom de 13 tech-noteringar som genomförts på börserna Nasdaq Stockholm, First North och Aktietorget sedan november i fjol. Merparten, åtta stycken, av dessa aktier handlas idag över sin teckningskurs. Bäst har det gått för spelbolaget THQ Nordic, vars börsvärde stigit med 130 procent till 3,2 miljarder kronor sedan noteringen i slutet av november.

Men turbulensen har ofta varit halsbrytande. Inte minst för de små teknikbolag som fortfarande väntar på det stora genombrottet. 

Malmöbaserade Crunchfish, som utvecklar geststyrning för VR och AR, steg exempelvis med närmare 150 procent vid sin börsdebut den 7 november. Men sedan dess har kursen rasat och aktien handlas nu till cirka 14 kronor, en krona under teckningskursen. 

Läs mer: Crunchfish börsrusar på Japan-nyhet

Göteborgs Appspotr, en plattform för byggande av appar, genomgick en liknande resa. Bolagets teckningskurs inför noteringen var 6 kronor.  Några dagar efter noteringen hade aktiekursen rusat till hela 16,7 kronor. Och sedan dess har kursen fallit handlöst till cirka 8 kronor.

Samma trend noteras hos Göteborgsbolaget Smart Eye, som utvecklar system för ögonläsning. Bolagets aktiekurs rusade med 40 procent under den första handelsdagen den 5 december. Sedan dess har aktien rasat och stigit ett flertal gånger och handlas nu till cirka 50 kronor, endast 9 procent över teckningskursen på 46 kronor. 

Ska kursen hållas uppe måste bolaget ha ett konstant flöde av positiva nyheter.

”Så länge bolagen inte har dokumenterad omsättningstillväxt och resultatgenerering så är aktiekurserna helt nyhetsdrivna. Ska kursen hållas uppe måste bolaget ha ett konstant flöde av positiva nyheter”, säger Richard Goldman på Redeye som sköter noteringen av XMReality.

XMReality har ganska låga intäkter. Finns det en risk att de också blir beroende av positiva pressmeddelanden? 

”Jag tror inte det. De har en försäljningsmodell med hög hävstång. De har arbetat in sig hos globala storbolag och tar sedan betalt per användare. De är inte så beroende av enskilda ordrar”, säger han.

XMRealitys teckningskurs indikerar ett börsvärde på 200 miljoner kronor, inklusive emissionen på 60 miljoner kronor.


Tech-noteringar sedan november:
Foto:


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. Är du med i NTL? Sök på ditt bolagsnamn och håll din profil levande.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera