Hoppa till innehållet

Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Hundratals miljarder kronor om året står på spel när tekniken bakom valutan bitcoin ritar om marknaden för internationella transaktioner. "Det här kan bli det största teknikskiftet i bankvärlden i modern tid", säger Erik Zingmark, ansvarig för blockkedjan på Nordea.

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.
Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.

De stora bankernas intresse för den digitala valutan bitcoin har hittills varit svalt. Men uppslutningen är total bakom den underliggande tekniken blockchain, som bedöms ha potential att helt vända upp och ned på finansbranschen.

En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner (se grafik i botten). Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, fastigheter, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare.  

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Resultatet blir, åtminstone i teorin, en automatiserad och digital ersättare till dagens globala clearingsystem. Det möjliggör omedelbara transaktioner mellan privatpersoner och företag, som dessutom kan genomföras helt utan centrala auktoriteter – till exempel clearinghus – som mellanhänder.

Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel.

“Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel”, säger Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.

Inom sex år kan blockkedjeteknik medföra besparingar för bankväsendet på över 20 miljarder dollar om året, enligt en analys från den spanska bankkoncernen Santander.

Alla de svenska storbankerna arbetar nu aktivt med tekniken i olika utvecklingsprojekt. Längst fram står SEB och Nordea. De är sedan i höstas medlemmar i banksamarbetet Distributed Ledger Group (DLG), tillsammans med bland andra JP Morgan, Barclays, Credit Suisse och Royal Bank of Scotland. DLG är i sin tur nära knutet det amerikanska startup-företaget R3, som utvecklar blockkedje-tillämpningar för finansbranschen.

Syftet är att utveckla en bankgemensam blockkedje-standard, som till exempel skulle kunna ersätta SWIFT-systemet vid internationella valutaöverföringar. Tanken är att samarbetet på sikt ska mynna ut i standarder och protokoll såväl som kommersiella applikationer av tekniken.

“Poängen är att skapa en gemensam teknisk plattform och börja testa olika implementationer”, säger Nicholas Moch, strategichef på SEB.

Läs mer: Storbanker satsar halv miljard på bitcointeknik

På Nordea jobbar “en handfull personer” idag heltid med olika projekt kopplade till blockkedjan, säger Erik Zingmark. På SEB sysselsätter området “ett tvåsiffrigt” antal människor, säger Nicholas Moch.

Handelsbanken och Swedbank bekräftar båda för Di Digital att man arbetar aktivt med olika initiativ kopplade till blockkedjan, men avböjer att ge några ytterligare detaljer.

“Banker behöver utforma sin egen roll i den här infrastrukturen. Samarbeten och kompetensöverföring mellan traditionella banker och nya aktörer är av central betydelse", säger Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

De första praktiska tillämpningarna av tekniken kan vara i bruk redan inom ett eller ett par år, säger Erik Zingmark på Nordea.  

“Men det under förutsättning att den reglerande enheten säger att de stöttar det här. Så snart det finns något mer konkret för dem att ta ställning till kommer en dialog inledas med Finansinspektionen”, säger Erik Zingmark.

Läs resten av reportaget: Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera