Hoppa till innehållet

Storsatsningen Cryex bränner pengar – jagar nytt kapital

Det svenska fintechbolaget Cryex, med Northzone i ägarkretsen, drogs i fjol med 43 miljoner kronor i förluster. Nu jagar företaget, som för bara ett år sedan tog in 80 Mkr, ny finansiering. “Vi tar in 15 miljoner dollar till hösten”, säger vd:n Lotta Eek.

Till vänster: Lotta Eek, vd för Cryex Group. Till höger: Sara Lannerhjelm-Frisk, vd för dotterbolaget Cryex Clearing.
Till vänster: Lotta Eek, vd för Cryex Group. Till höger: Sara Lannerhjelm-Frisk, vd för dotterbolaget Cryex Clearing.Foto: Jesper Frisk

Det svenska fintechbolaget Cryex, startat av ett gäng avhoppare från investmentbanken Carnegie, tog i fjol in dryga 80 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Northzone och Whitestar Capital.

Investeringen var en av fjolårets största i den svenska fintechsektorn – och gjordes dessutom i ett helt nystartat bolag.

Cryex hade då planer på att etablera en reglerad marknadsplats där såväl traditionella valutor som kryptovalutor kunde växlas mot varandra, ungefär som på en aktiemarknad.

Ett år senare har affärsidén ändrats, och planerna på att låta kunderna växla kryptovalutor mot traditionella valutor har lagts på is tills vidare. Cryex vill nu istället etablera en oberoende marknadsplats för internationell valutahandel. Det säger Cryex vd Lotta Eek, med en bakgrund som operativ chef på Carnegie:

“Vi gjorde ett bet på hur mogen den finansiella marknaden för kryptovalutor skulle vara. Den mognaden finns inte än och volymerna är väldigt små, ur ett finansiellt perspektiv. Då var det en no-brainer att avvakta”, säger hon.

“Marknaden, prissättning, volym- och pristillväxten såg helt annorlunda ut år 2013 när vi började titta på den. Dessutom finns ingen lagstiftning eller reglering att ta ställning till än”, fortsätter hon.

Klart är dock att det senaste året har kostat pengar. Enligt det senaste bokslutet gjorde Cryex en förlust på 43 Mkr för perioden september 2014 till december 2015. Bolaget hade vid årets slut drygt 31 Mkr kvar i kassan.

En stor andel av kostnaderna – drygt 13 Mkr – åts upp av löner. Bland Cryex 11 anställda finns flera med en bakgrund som höga chefer på finansbolag som Nasdaq OMX och Carnegie.

I maj månad beslutade Cryex nuvarande ägare att skjuta till drygt 22 Mkr i ny finansiering, säger Lotta Eek. Hon räknar dessutom med att stänga en ny finansieringsrunda till hösten, med målet att ta in ytterligare 125 miljoner kronor.

“Vi kommer att ta in 15 miljoner dollar till hösten. Målet är att tajma det med att vi får vårat tillstånd från Finansinspektionen”, säger hon.

Cryex har under året drabbats av en rad tunga avhopp. Grundarna Scott Millar och Johan Palm samt styrelseordföranden Simon Nathanson har alla lämnat Cryex. Även ordföranden Frans Lindelöw, tidigare vd på Carnegie, har lämnat för att bli vd på försäkringsjätten Skandia, vilket sajten Breakit nyligen rapporterade.

I förra veckan ansökte KNC Miner, Sveriges största bolag på bitcoinmarknaden med en omsättning på 640 Mkr år 2014, om konkurs.

Lotta Eek vill dock ogärna dra paralleller mellan bolagen, utöver att de båda påverkats av bitcoinmarknadens utveckling.

“Det är jättetråkigt men det finns inga liknelser att göra mellan KNC och Cryex”, säger Lotta Eek.

Oavsett satsningen på kryptovalutor är Cryex planer ambitiösa. Genom att automatisera och klippa bort mellanhänder i valutahandeln tror sig bolaget kunna sänka avgifterna på området radikalt, till bara ett par procent av dagens nivåer.

Det handlar alltså om att driva på den digitala prispress som präglat aktiemarknaden de senaste 25 åren – där kostnaden för att handla stadigt sjunkit mot noll – även på valutamarknaden, där utvecklingen varit betydligt långsammare.

Det är en vågad satsning som kan innebära enorma affärsmöjligheter. Precis som nätmäklare som Avanza och Nordnet gjort på aktiemarknaden hoppas Cryex sänka inträdesbarriärerna till valutamarknaden rejält.

Kommer era nuvarande investerare att gå med i nästa finansieringsrunda?

“De har tydligt indikerat att de är intresserade av att jobba vidare med oss”, säger Lotta Eek.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera