Hoppa till innehållet

Storytel köper Norstedts – aktien rusar

Ljudbokstjänsten Storytel köper det anrika förlaget Norstedts. Affären går loss på dryga 150 miljoner och ger Storytel tillgång en katalog av världskända författare. Storytels aktie rusar.

Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel.
Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel.Foto: Filip Erlind

Den svenska ljudbokstjänsten Storytels förvärvsjakt fortsätter. I fjol köpte bolaget förlaget Masolit Media där bland annat förlaget B Wahlströms ingår.

Nu köper Storytel även Norstedts – en av de verkliga jättarna i den svenska förlagsvärlden.

Det känns som en drömaffär.

”Det känns som en extremt rolig affär, en drömaffär. Att vi kan föra samman Storytels teknik och plattform med Sveriges bästa författtare gör att vi kan sprida dem ännu bättre”, säger Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel.

Storytel betalar 152 miljoner kronor på skuldfri basis för Norstedts. Köpet finansieras främst av banklån.

Storytel, som är noterat på Aktietorget, hade vid 10:30 sett sin kurs stiga med 17 procent. (Följ kursen här.)

”Det känns som en rimlig och bra överenskommelse. Om man tittar på Norstedts utgivning av ljudböcker så är den ganska begränsad i dag. Det finns goda möjligheter för oss att göra ljudböcker av deras katalog och nyheter och det finns såklart en bra ekonomi i det”, säger Jonas Tellander.

Läs mer: Storytel slukar dansk konkurrent för 125 miljoner

Norstedts ägare KF har försökt sälja förlaget i tre år eftersom man endast vill fokusera på kärnverksamheten Coop. Norstedts omsatte i fjol 435 Mkr och gjorde 37 Mkr i vinst. Utöver Norstedts förlag ingår också Rabén & Sjögren i gruppen som nu köps av Storytel.

2017 kommer den femte Millenniumboken och Jonas Gardells bok, vilket är ganska säkra kort.

Jonas Tellander räknar med att 2016 blir lite av ett mellanår för Norstedts men att 2017 kommer att bli ett starkt år.

”Då kommer den femte Millenniumboken och Jonas Gardells bok, vilket är ganska säkra kort. Annars är förlagsverksamhet lite som riskkapitalinvesteringar man vet inte riktigt vad som kommer att fungera på förhand”, säger han. 

Läs mer: ”Om ett par år är ljudboken större än pocket”

Tidigare i år köpte Storytel sin danska konkurrent Mofibo vilket gjort att man fått ett stort försprång framför Bonniers ljudbokskonkurrent Bookbeat. I och med förvärvet av Nordstedts får man nu också tillgång till en stor katalog av egna böcker, vilket varit Bookbeats konkurrensfördel.

”Norstedts är kända över hela världen. Det är förlaget som gett ut Stieg Larsson och Rabén & Sjögren är Astrid Lindgrens förlag. Det ger oss styrka också när vi ska gå in i nya länder”, säger Jonas Tellander.

Medräknat förvärvet av Norstedts Förlagsgrupp räknar Storytel med att omsätta runt 900 Mkr i år.

Mer om Storytel-affären i veckans Digitalpodden. Lyssna här:


http://embed.acast.com/digitalpodden/storytel-affarenochenhorningsbrist

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Läs även: 

Foto:

Lagercrantz om Norstedts-köpet: “Största hotet mot litteraturen är våra jävla telefoner”

Foto:

Kommentar: "Storytel-köpet är en väckarklocka för alla storföretag"


Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera