Hoppa till innehållet

Strängare visumkrav oroar USA:s techscen

Nyligen införde USA ett inreseförbud för personer från sju länder. Nu skvallrar ett läckt utkast till en exekutiv order om strängare regler även för arbetsvisum till landet  – något som techbolagen motsätter sig.

USA:s president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/TT
USA:s president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/TTFoto: Andrew Harnik/TT

Ett av Donald Trumps första beslut som USA:s president var nya strängare visumregler för personer från sju länder med övervägande muslimsk befolkning. Flera amerikanska techbolag, däribland Google, Apple och Uber uttryckte sin oro över de nya reglerna.

Läs mer: Techjättarna går samman mot Donald Trump

Ett läckt utkast till en exekutiv order tyder på att USA kan komma att inskränka även arbetsvisumen till landet. Det skulle ha stor påverkan på bolagen i Silicon Valley som i många fall har högutbildade anställda som saknar amerikansk medborgarskap men som har rätt att arbeta i landet.

Under sin valkampanj var Donald Trump ofta kritisk mot de så kallade H1-B-visumen som ger ett tillfälligt arbetstillstånd till högutbildade arbetare.

Exakt hur de nya visumreglerna skulle se ut är oklart. Idag tilldelas H1-B-visumen enligt ett lotterisystem, men enligt Reuters funderar Vita Huset på att förändra hur tilldelningen sker. Ett möjligt alternativ vore att prioritera visum för de jobb som ger högst lön.

I utkastet uppmanas staten att se över ett antal olika visumprogram för att försäkra att amerikanska arbetares ”jobb, löner och välmående” prioriteras. En talesman för Vita Huset ville inte kommentera utkastet till Wall Street Journal. Sajten Vox.com, som har lagt upp utkastet i sin helhet, menar att ordern är svepande och syftar till att få ned den lagliga invandringen till USA.

Wall Street Journal skriver att utkastets giltighet inte är säkerställt, men noterar att läckta utkast tidigare har visat sig vara nästan identiska med de slutliga dokumenten.

För Silicon Valley skulle eventuella inskränkningar komma som en kalldusch. De vill snarare utvidga H1-B-programmet jämfört med hur det ser ut nu då 85 000 H1-B-visum och andra liknande visum utfärdas årligen.

Wall Street Journal har pratat med ett antal person i den amerikanska techscenen som oroas över utvecklingen. Blake Irving som är vd för webbhotellet Godaddy menar att det finns över en halv miljon IT-jobb i USA som skulle kunna tillsättas och att den exekutiva ordern hotar amerikanska företags möjligheter att anställa globala talanger. 

Vivek Ravisankar som är vd för rekryteringsbolaget Hackerrank och förser bland annat Amazon, Twitter och Uber med anställda säger till tidningen att uppemot 70 procent av utvecklarna som går genom hans bolag kommer från utanför USA. 

S. Somasegar är managing director för venture capital-bolaget Madrona, verksamt i Seattle. Han noterar att omkring en tredjedel av bolagen som de ger riskkapital till har grundats av invandrare ur första eller andra generationen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera