Hoppa till innehållet

Studio Total-grundarna antagna till Y Combinator


Det låter inte sant. Men det verkar vara det. Grundarna av reklambyrån Studio Total, har ett nytt bolag som tagits in i den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator i Silicon Valley. 

Medgrundaren Maria De La Croix, framför en av Wheelys cykelcaféer.
Medgrundaren Maria De La Croix, framför en av Wheelys cykelcaféer.Foto: Wheelys

Reklambyrån Studio Total i Malmö har gjort sig känd med en rad spektakulära kampanjer. De startade ett fejkat Kulturparti i Almedalen, bluffade media om en nystartad sexskola i Österrike och bombade, kanske, Vitryssland med nallebjörnar. 

Nu har grundarna av den numera nedlagda reklambyrån, Per Cromwell och Tomas Mazetti startat ett nytt bolag tillsammans med bland annat Rabble-grundaren Sergej Kotliar: Wheelys, en cafékedja bestående av cyklande caféer. 

”Att starta ett café kostar väldigt mycket liksom att driva en franchise. Vi vill göra det så billigt som möjligt att starta ett eget café och kunna vara en del av ett starkt globalt varumärke”, säger Maria De La Croix, vd för Wheelys, och också hon med bakgrund på reklambyrån Studio Total. 

Enligt bolaget själva har de sålt över 100 mobila caféer till en mängd olika länder sedan starten i höstas. Störst är de i Jordanien, enligt Maria De La Croix. Än mer spektakulärt är att Wheelys som det tredje svenska teamet hittills antagits till startupvärldens kanske mest prestigefyllda accelerator, Y Combinator i Silicon Valley.  

”Vi har packat våra väskor och flyttat över dit nu. Det är ett fantastiskt ställe att vara på och utbytet är extremt bra”, säger Maria De La Croix. 

Miljardbolag som Airbnb, Dropbox och Stripe har alla varit med i Y Combinator som också går in som delägare i bolagen. Wheelys kommer att vara en del i acceleratorns sommarprogram som varar från juni till augusti. 

Vi tror verkligen att Wheelys kan vara en Starbucks-dödare.

Wheelys affärsidé bygger på att de cyklande caféägarna via en app kan hantera allt ifrån betalningar till tillstånd och inköp. Wheelys tar sedan en procent av deras intäkter. Mediaprovidergrundaren Patrik Mellin är en av bolagets finansiärer.

”Det som jag gick igång på är att det är en enkel affärsidé. Man köper en cykel och gör upp om ett speciellt territorium där man säljer. Via vår app, som vi håller på att utveckla, kan man sen hantera alla betalningsflöden”, säger Patrik Mellin. 

Själva cafécyklarna tillverkas i Kina och Wheelys arbetar därför framförallt med att bygga varumärket och att få till tekniken som ska göra det enkelt att starta ett eget cykelcafé.

”Hittills har vi gått med vinst och vi har inga planer på att ta in pengar. Vi vill ha en snabb men sund tillväxt”, säger Patrik Mellin.  

Att Wheelys faktiskt har antagits till Y Combinator, och att det inte rör sig om någon Studio Total-bluff, bekräftas av Kathrina Manalac, Partner på Y Combinator. 

"Ja, de är en del i vårt sommarprogram", skriver hon i ett mejl till Di Digital. 

Uppdatering: I ett nytt mejl skriver Kathrina Manalac om varför de valt att ta in Wheelys i Y Combinator: 

"Vi gillar verkligen Wheelys team. De har byggt ett starkt varumärke och vi älskar deras mål: Att göra det enkelt för vem som helst att starta ett café", skriver hon och tillägger:

"Vi tror verkligen att Wheelys kan vara en Starbucks-dödare."

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera