Hoppa till innehållet

”Sunda magplask på börsen i maj”

Två techbolag har gjort katastrofala börsdebuter under maj månad. Det är ett sundhetstecken som tyder på att den värsta tech-hajpen lagt sig, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Di Digitals reporter och poddprofil Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals reporter och poddprofil Jonas Leijonhufvud.

Techbolagen Bambuser och Bioservo steg inte ens som solar. De rasade som pannkakor direkt.

Bioservo, som utvecklat en mjuk robothandske för vårdsektorn och industrin, föll med 21 procent under sin första handelsdag i måndags. Och Bambuser, är en videotjänst med en krokig bakgrund, backade 36 procent vid sin börsdebut i början av maj. 

Utvecklingen innebär att det inte längre bara är småsparare som kan bränna sig på noteringar av techbolag. Så har det varit tidigare med noteringar som vr-bolaget Crunchfish, app-verktyget Appspotr och Smart Eye, som utvecklar system för ögonläsning. 

Läs mer: Tungt fall för Fuglesangs robothandske

Som exempel steg Crunchfish med närmare 150 procent vid sin börsdebut den 7 november i fjol. Men sedan dess har kursen rasat och aktien handlas nu till strax under sin teckningskurs på 15 kronor. 

Handelsbanken Småbolagsfond, som deltog i Crunchfishs nyemission inför noteringen, har därmed klarat sig med skinnet i behåll. Men de småsparare som köpte in sig i raketen Crunchfish under första handelsdagen brände sig ordentligt.

Det är i detta ljus som noteringarna av Bambuser och Bioservo ser ut som ett trendbrott. Nu är det inte bara småsparare som kan bränna sig. Även ankarinvesterare hamna i kläm. (Värt att notera är att inga av de kända institutionella ägarna var med vid varken Bambuser eller Bioservos noteringar.)

Läs mer: Aviciis Bambuser rasar i börsdebuten 

Bambuser och Bioservo ju väsensskilda verksamheter. Men på några punkter är de lika: 

  • Båda lider av låg omsättning och ansenliga förluster.

Bioservo har exempelvis ett 20-tal medarbetare i Stockholm och i fjol hade bolaget en omsättning på drygt 11 Mkr och ett resultat på -12,6 Mkr.

  • Båda har kändisar i ägarkretsen.

Dj-stjärnan Avicii är delägare i Bambuser. Och både NHL-veteranen Börje Salming och astronauten Christer Fuglesang har investerat i Bioservo.

För ett halvår sedan hade kändisaspekten kunna överskugga det faktum att bolagen inte helt bevisat sin affärsmodell ännu. Så är det inte längre. Att bolagen rasat vid sin debut är ett sundhetstecken. Det är i bästa fall en indikation på att den värsta tech-hajpen har lagt sig.

Förhoppningsvis reser sig dessa aktier igen. Men det lär ske när de presenterar konkreta nyheter om nya kunder, ökade intäkter och krympande förluster.Foto: Pressbild.
Inte ens astronauten Christer Fuglesang (till vänster) robot-förstärkta handslag kunde rädda Bioservos aktiekurs. Till höger: Bioservos vd Erik Landgren.


Mer om detta i veckans Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/seb-sblockchain-satsning-facebookshamburgareochfemalefounders-vinnarna

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera