Hoppa till innehållet

Superängel räknar hem 200 miljoner på Next Games notering

Investeraren bakom dundersuccén Supercell är bland ägarna som sitter på stora poster när spelbolaget går till börsen.

Next Games fem grundare, med Joakim Achrén och Mikael Achrén längst till vänster.
Next Games fem grundare, med Joakim Achrén och Mikael Achrén längst till vänster.Bild: Next Games

Di Digital kunde redan i oktober i fjol avslöja att det finska spelbolaget Next Games (NTL) i tysthet hade tagit de första stegen mot en notering. Bolaget kommer att börsnoteras i Helsingfors den 24 mars med en värdering på 1,3 miljarder kronor.

I den pågående nyemissionen har Swedbank Robur förbundit sig att teckna en post. Sedan tidigare är den svenska affärsängeln Mathias Ackermand delägare i spelföretaget. Hans avsikt är att behålla sina aktier.

Läs mer: Han behåller sitt innehav i miljardnoteringen

Men den som har mest att tjäna på Next Games börsdebut är stjärninvesteraren Jari Ovaskainen. Han investerade tidigt i den finska dundersuccén Supercell, som värderades till över 80 miljarder kronor i somras då kinesiska Tencent köpte en majoritetspost i bolaget.

Jari Ovaskainen äger drygt 3 miljoner aktier i Next Games, vilket vid noteringen ger ett marknadsvärde på minst 217 miljoner kronor. Det motsvarar 22 procent av hela Next Games, enligt bolagets prospekt.

Jari Ovaskainen har tidigare investerat i svenska spelbolaget Snowprint Studios (NTL).

Läs mer: Next Games teckningskurs klar – värderas till 1,3 miljarder

Joakim och Mikael Achrén, Kalle Hiitola och Jaakko Jumisko, fyra av bolagets grundare, äger varsin post som blir värd minst 69 miljoner kronor vid noteringen. Detta baserat på det lägsta aktiepriset i spannet 7,5–7,9 euro.

Hur stor andel av Next Games som Mathias Ackermand äger framgår inte i bolagets prospekt. Dock har är amerikanska IDG Ventures nästa största ägare med ett innehav som blir värt 110 miljoner kronor när bolaget gör premiär på börsen.

Swedbank Roburs andel motsvarar ett börsvärde på 72 miljoner kronor.

Även affärsängeln Chris Saccas Lowercase Capital är delägare i Next Games, men aktieposten är för liten för att särredovisas i bolagets prospekt.

Chris Sacca framträdde nyligen vid SXSW i amerikanska Austin. Di Digital var på plats

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera