Hoppa till innehållet

Superinvesteraren: ”Börjar kännas farligt”

Flera av världens högst värderade techbolag har pensionsförvaltaren Skandia som delägare. Den svenska pensionsförvaltaren har i det tysta blivit en storvinnare på techboomen. Men hur länge håller uppgången i sig? 

Roger Johansson, ansvarig för Skandias venture capiatl-investeringar.
Roger Johansson, ansvarig för Skandias venture capiatl-investeringar.

Att Skandia är en av de absolut tyngsta investerarna i unga teknikbolag i Norden är inte särskilt känt utanför branschen. Skandia investerar nämligen inte direkt i bolag utan gör det via riskkapitalbolagens fonder som så kallad Limited Partner (LP på finansslang). Svenska venture capital-bolag som Creandum och Northzone får en betydande del av pengarna de investerar från just Skandia. 

”Vi investerar från 200 miljoner kronor och uppåt i venture capital-fonder. I dag ligger 3 procent av hela Skandia Livs portfölj, som är på över 400 miljarder kronor, investerat i venture capital”, säger Roger Johanson, chef för Skandias investeringar i venture capital. 

Sedan 2004 har Skandia successivt ökat investeringarna i riskkapital. Både i så kallade buyout-fonder och i venture capital som i dag tillsammans ska utgör 9 procent av Skandias totala investeringar. Anledningen är helt enkelt att det har gått väldigt bra så här långt.

”Fram till 2008 var vi i en uppbyggnadsfas. De senaste fem åren när portföljen är i en mogen fas har venture-delen levererat en avkastning på mer än 20 procent per år i snitt”, säger Roger Johanson. 

Skandia har i dag investeringar i ett 20-tal venturebolag med fokus på ny teknik. Exakt vilka det är håller de hemligt men bara tre är europeiska, varav svenska Creandum och Northzone är två, och majoriteten finns i USA. 

”Det skulle inte fungera speciellt länge att investera i bara Sverige eller Norden. Runt år 2000 fanns det mängder av ventureaktörer i Stockholm men det gick ju inte så bra. I dag finns inte så många kvar. Det växer igen, men växer långsamt, vilket är bra”.

Är det många fonder som är ute och reser kapital nu?

”Ja, första halvåret det här året har varit väldigt intensivt. Många riktigt namnkunniga har varit ute och rest kapital. Vi har gjort ovanligt många investeringar under första halvåret. Innan jag gick på semester var det rekordmånga venturefonder som reste kapital i Europa”.

Många fonder tar också in större summor än tidigare. Svenska Northzone reste i fjol en rekordfond på 2,5 miljarder kronor och EQT sägs vara ute efter att sätta upp en jättefond på 5 miljarder kronor. 

Läs mer: Kinneviks bubbelvarning: "Finansieringsrundorna blir allt större"

”De bolag som i dag växer fram i fonderna blir snabbt väldigt stora. Vi har många bolag i vår portfölj som omsätter 100-tals miljoner euro. Så såg det inte ut tidigare. Bolagen stannar också längre i venturestadiet och väntar längre med att till exempel gå till börsen. Därför är det viktigt att de fonder som finns på marknaden är tillräckligt stora för att kunna hänga med på resorna. Annars kommer de att vara med på en värdeuppgång och sen riskera att bli utspädda. Det där är en utmaning för förvaltarna”.

Känner du någon oro för ett bakslag när marknaden är så het?

”Ja, det gör jag. Om man frågar: är vi i en bubbla? Då är mitt svar nej. Men vi är i en del av marknaden där det är höga värderingar. Det kommer inte bli ett fall ner för en klippa men det kommer att bli en justering.”

”Tittar man på värderingsmultiplar så är de avsevärt högre på den privata marknaden jämfört med den publika marknaden. Det känns som att det börjar bli lite farligt. När man har bolag med hög privat värdering, vart ska de ta vägen? Börsen går inte och då måste man hitta en strategisk köpare. Lyckas man inte med det blir det svårt att realisera värderingen.”

Så en nedgång men inget ras?

”Ja, det är något som vi pratar mycket om på kontoret. När kommer justeringen? Samtidigt har historien visat att det är jättesvårt för investerare att tajma marknaden. Tror man att man kan göra det är man ute på tunn is.”

Gör ni något annorlunda på grund av de höga värderingarna?

”Nej. Det jag personligen lägger stor vikt vid är att titta på hur förvaltarna klarat av utmaningar tidigare. Att lyckas när allt fungerar är inga problem, men vi vill se hur de agerat under svåra förhållanden. Vi tittar till exempel på hur de analyserade sina portföljer under finanskrisen och hanterade det.”

”Samtidigt är vårt mandat att ta hög risk, vi kan inte investera i låg risk. Då gör vi inte vårt jobb.”

Läs mer: Investerarna flockas kring de nordiska vc-fonderna

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera