Hoppa till innehållet

Svensk biotech-uppstickare till börsen

Göteborgsbolaget Cellink, som utvecklar ett “biobläck” som kan användas för att skriva ut vävnader och organ, går till börsen.

Cellinks grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez Avila.
Cellinks grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez Avila.Foto: Cellink

Cellink (NTL) grundades i januari 2016 och har snabbt seglat upp som ett av de mer omtalade startup-bolagen på den svenska biotech-marknaden. 

Bolaget har utvecklat ett biologiskt “bläck” som används för att skriva ut vävnader och organ i specialutvecklade skrivare. Till exempel kan cancerforskare skriva ut tumörer att experimentera på, och kosmetikaföretag kan skriva ut mänsklig hud för att testa sina produkter. 

Nu tar bolaget, som alltså ännu befinner sig i ett tidigt stadium, steget in på börsen för att finansiera fortsatt expansion. Cellink ska noteras på Stockholmsbörsens First North-lista den 3 november. Målet är att ta in 30 Mkr i nyemissionen.

“Det är relativt vanligt inom biotech och lifescience att man väljer börsen tidigt. Vi har redan teknik på markanden och försäljning i bolaget, så jämförelsevis har vi kommit långt”, säger vd och medgrundare Erik Gatenholm.

Varför väljer ni en börsnotering istället för att ta in riskkapital?

“Det handlar mycket om seriositet. Att som litet startupbolag kunna säga till kunderna att ‘vi är börsnoterade på Nasdaq’, det bygger en otrolig tillit. Det visar att vi är seriösa”, säger Erik Gatenholm.

Cellinks omsättning är fortfarande blygsam. Bolaget drog in 3,7 Mkr under årets första åtta månader, med en förlust på 250 000 kronor. Men företaget har kunder i 25 länder, säger Erik Gatenholm, bland dem välkända universitet som Princeton och Wake Forest University i USA.

Även affärsmodellen är hämtad från skrivarbranschen. Bolaget säljer dels egenutvecklade skrivare, som kostar 5000 dollar styck, dels bläckpatroner för 99 dollar styck.

“Det börjar med att man köper en skrivare för att man vill komma in på ett forskningsområde. Sen ser vi att bläckinköpen komma efter några veckor. Vi gör vinst på varje såld skrivare, men de stora intäkterna finns i bläcket”, säger Erik Gatenholm.

Cellink har 12 anställda med kontor i Göteborg och Palo Alto i Kalifornien. Bolagets grundare är vd Erik Gatenholm och teknikchefen Hector Martinez Avila.

Läs även: Inför Di Digital Startup Tour – sju skäl att hålla koll på Göteborgs startup-scen

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera