Hoppa till innehållet

Svensk Silicon Valley-entreprenör ringer väljare: ”Jätteorolig för Trump"

Valet i USA närmar sig med stormsteg och den svenska entreprenören Olof Mathé har tagit en paus i jobbet för att övertyga väljare om att gå till valurnorna.

Olof Mathé, svensk entreprenör och medgrundare till Mixmax, tillbringar sin lördagkväll på Hillary Clintons högkvarter i San Francisco och ringer väljare.
Olof Mathé, svensk entreprenör och medgrundare till Mixmax, tillbringar sin lördagkväll på Hillary Clintons högkvarter i San Francisco och ringer väljare.Foto: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital/Silicon Valley) Det är lördag eftermiddag i San Francisco. I receptionen på Hillary Clintons högkvarter i centrala stan står folk i kö för att få komma in och ringa väljare. Kampanjen håller till i Kron4:s gamla lokaler, en lokal nyhetskanal som säkert krympte och flyttade ut.

Med bara några dagar kvar till USA-valet är racet om väljarna är i full gång. På våning tre och fyra i huset sitter det hundratals volontärer och gör så kallad phonebanking och skickar textmeddelanden. De hoppas kunna övertyga några fler om att rösta senast på tisdag.

Foto:

Volontärer ringer väljare från en gammal tv-studio i centrala San Francisco. Foto: Miriam Olsson Jeffery

I ”Obama alumni-rummet” på våning fyra sitter den svenska entreprenören Olof Mathé i ett samtal med en väljare. Han är medgrundare och vd för Silicon Valley-startupen Mixmax – ett säljverktyg för Gmail och Google Inbox – som har tolv anställda och kontor i San Francisco. En av investerarna i bolaget är Soundcloud-grundaren Alexander Ljung.

Men just den här dagen har Olof Mathé tagit en paus i jobbet. Det här är andra gången han tar sig tid att ringa till väljare och kommer att göra det varje dag fram till valet.

”Jag gör det här för att se till att Trump inte vinner. Då skulle utvecklingen från de senaste åren vara i fara. Och så är det ju på tiden att vi får en kvinna i Vita Huset, säger Olof Mathé.

Demokratin står på spel.

Han tillägger att visst finns det de som tycker att det inte alls inte har skett tillräckligt stora framsteg i landet under de senaste åren. Men han tycker att det som faktiskt har genomförts är bättre än ingenting.

”Jag är jätteorolig för vad som kan hända om Trump vinner”, säger Olof Mathé.

Men oron handlar inte om hur utgången av valet direkt skulle påverka den värld han själv lever i, i Silicon Valley.

”Techvinkeln är sekundär. Det finns så mycket större problem och det går ju inte att veta vad som händer om han vinner. Demokratin står på spel”, säger Olof Mathé.

Han nämner exempel som att USA:s Iran-uppgörelse och klimatavtalen i Paris skulle kunna vara i fara om det blir en seger för Donald Trump.

”För min del blir techfrågorna lite navelskåderi. Trump pratar ju om att deportera miljontals människor och bygga en mur till Mexiko”, säger Olof Mathé.

Vågskålen mellan kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump går fram och tillbaka. Det är en kamp mot klockan hur många väljare volontärerna i de olika kampanjerna hinner ringa innan tisdag.

Olof Mathe

Olof Mathé kommer att fortsätta ringa väljare varje dag fram till och med valdagen på tisdag. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Olof Mathé får upp namn efter namn på sin skärm. Han ringer till människor i North Carolina, men många nummer är fel och en kvinna han pratar med på spanska har inget id-kort.

Men så får han tag i en person som har bestämt sig för att rösta på Hillary Clinton. Olof Mathé uppmanar henne till att gå till vallokalen i god tid, för det kan bli kö. När samtalet är slut plingar han i klockan och volontärerna i rummet hurrar.

”Nu ska alla byta till Florida. Vi får realtidsorder från högkvarteret”, säger en av de som jobbar med kampanjen, till volontärerna i rummet.

Olof Mathé börjar ringa till personer i Florida istället. Men förra gången han var här ringde han inte till väljare, utan till personer som skulle kunna tänka sig att åka till grannstaten Nevada och kampanja.

Nevada är liksom Florida är en av vågmästarstaterna där valet kan avgöras, och där det just nu är ganska jämt mellan kandidaterna. Kalifornien är traditionellt ett demokratiskt näste och många i Silicon Valley röstar till vänster.

Läs också: Så har Trump trumfat Clinton i sociala medier

Men det finns även de som stödjer Donald Trump i techsfären. Bland andra techmiljardären Peter Thiel som tycker att den republikanske presidentkandidaten är bäst lämpad för att "återuppbygga landet", och som gick ut i förra veckan och försvarade varför han har donerat pengar till honom.

Läs mer: Så försvarar Peter Thiel sin donation till Donald Trump

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera