Hoppa till innehållet

Svensk startup ska hitta nästa Margot Wallström för FN

FN vill hitta framtidens ledare för sina fredsbevarande styrkor. För ändamålet har man tagit hjälp av den svenska startupen Impactpool.

Den svenska startupen Impactpool (som nyligen bytte namn från UN Jobfinder) har fått i uppdrag av FN:s generalsekreterares kontor att bistå vid uppdraget att få in nomineringar för att tillsätta framtidens ledare för FN:s fredsbevarande styrkor.

”Det är unikt att FN för första gången går utanför sin interna struktur för att tillsätta seniora roller på den här nivån och för att hitta dessa ledare vänder de sig till en svensk startup”, säger Impactpools (NTL) medgrundare Henrik Rydén.

Bland annat utannonseras en pool av jobb som är på nivån näst under FN:s generelsekreterare. Margot Wallström hade ett jobb på samma nivå, men inte exakt samma typ av tjänst, enligt Henrik Rydén.

Läs även: Spiltan pytsar in fler miljoner i jobbsajten Careereye

FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon tillsatte personligen jobb på den här nivån.

Men António Guterres, som är generalsekreterare sedan 1 januari 2017, vill ha lika många män som kvinnor på både högre och lägre nivåer i FN och har därför sträckt ut en hand till regeringar, internationella organisationer och privata aktörer runtom i världen för att få in nomineringar.

Det här är Impactpool kommer in i bilden.

”För att hitta jobbsökare idag behöver man använda sig av sociala kanaler. De går inte in på en arbetsförmedlingssajt. FN har publicerat jobbet på sin sida men det har dragit för lite trafik. De använder Impactpool för att nå ut bredare.”

Henrik Rydén tror att Impactpools metoder kan vara behjälpliga vid sökandet efter de nya FN-topparna.

”Vi har en etablerad process med en stor användarbas. Vi hjälper FN att nå ut med budskapet i sociala kanaler och genom att skapa en kampanj som ska bygga medvetande om vad jobbet innebär.”

För besväret får Impactpool betalt av FN. Men hur mycket vill Henrik Rydén inte berätta.

”Det är ingen jättestor summa, men det ger en stor möjlighet för oss att få framtida försäljningar inom FN och hos andra organisationer när det kommer till seniora ledare.”

Läs även: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Rollerna som utannonseras kräver mer än 20 års erfarenhet av seniora befattningar. Tänkbara titlar bland de som är av intresse för FN är exempelvis ministrar och ambassadörer.

Henrik Rydén säger att enskilda individer har möjlighet att nominera kandidater, men han tror att flest nomineringar kommer att komma från regeringar och internationella organisationer. I nomineringen krävs bland annat ett CV och ett mission statement.

Impactpools affärsmodell är att ha en karriärsida där jobb från internationella organisationer, till exempel FN, samlas. Organisationerna betalar för att lägga upp annonser medan kandidaterna kan betala en summa för att få hjälp med att pitcha sin ansökan eller lära sig hur de ska förbereda sig på bästa sätt.

Karriärsidan har idag enligt egen utsago 165 000 medlemmar.

Tjänsten lanserades under sommaren 2014 och Impactpool backas med riskkapital från en rad välkända privatinvesterare, däribland Lars Lindgren, som grundat svenska riskkapitalföreningen, Hyper Island-ägaren Fredrik Månsson och Helena Herlogsson som har varit vice vd på Ernst & Young. I maj 2016 hade dessa investerat omkring 2,5 miljoner kronor i Impactpool som då omsatte 150 000 kronor på månadsbasis.

Bolagets tre medgrundare är Magnus Bucht, Henrik Rydén och Jon Osson. Magnus Bucht och Henrik Rydén har en bakgrund på Sida, där de arbetade med just biståndsfrågor. Två av grundarna har även erfarenhet från FN-systemet. Magnus Bucht har jobbat på UNHCR och Henrik Rydén har jobbat på UNDP.

Läs mer: Tunga affärsänglar backar karriärsajt för biståndsjobb

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera