Anders Frostenson är chef för Doberman i New York. Bolaget är ett av dem som gått med på förlängd föräldraledighet.

Svenska New York-byråer kraftsamlar för föräldraledighet

Skattesänkning ska locka fler till kommersiella datacenter SPONSRAT AV Digiplex

Från vänster: Robin Jakobsson, medgrundare och systemarkitekt på Wavy, Ida Backlund, Isabella Löwengrip, Fredrik Ampler, medgrundare och vd och Miriam Nilsson, medgrundare samt sälj- och marknadschef.

Här är Löwengrips nya investering

David Sonnek, chef för SEB Venture Capital.

”Ett styrkebesked för svensk tech och Linköping”

Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour i december 2016. I veckan tog Amra in 80 miljoner i riskkapital. På andraplats i tävlingen kom medtech-bolaget 1928 Diagnostic, med vd Kristina Lagerstedt (till vänster om Tommy Johansson på bilden). Även de är nära att ta in riskkapital i en ny runda.

Halv miljard till digital vård 2016

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Svenska New York-byråer kraftsamlar för föräldraledighet

Anders Frostenson är chef för Doberman i New York. Bolaget är ett av dem som gått med på förlängd föräldraledighet.
Anders Frostenson är chef för Doberman i New York. Bolaget är ett av dem som gått med på förlängd föräldraledighet. Foto: Jesper Frisk
Först ut var Spotify och andra techbolag. Nu samlar svenska digitala byråer ihop liktänkande amerikanska bolag i New York för att erbjuda sina anställda bättre föräldraförsäkring.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Flera techbolag har under fjolåret utökat föräldraledigheten för sina anställda. Förutom Spotify har exempelvis videostreamingtjänsten Netflix meddelat att bolaget ger obegränsat med föräldraledighet under barnets första år. Även Adobe har utökat ledigheten till 26 veckor.

Läs även: Spotify inför global betald föräldraledighet

Nu samlas elva digitala byråer baserade i New York runt samma fråga. I ett upprop som bolagen kallar ”Pledge parental leave” går de samman för att bland annat erbjuda sina anställda minst tre månaders betald föräldraledighet.

”För en svensk kan minimikraven som vi har gått med på och som vi vill få andra att anamma verka ganska futtiga. Men för de amerikanska företagen som är med i det här och inte har en svensk kultur så är det jättestort”, säger Anders Frostenson, chef över Dobermans kontor i New York.

I exempelvis Kalifornien är den lagstadgade föräldraledigheten upp till sex veckor lång. 

Förutom Doberman är även det svenskgrundade bolaget Veryday och Ustwo med och driver frågan som techbolagen öppnade upp för i fjol.

”Att techbolagen var tidiga med det här har att göra med att de har ett annat kassaflöde än byråerna”, säger Anders Frostenson. 

”Byråvärlden i USA har en extremt hög kreativ nivå men bolagen kan samtidigt vara väldigt traditionella. Jag tycker att det är viktigt att vi kan gå i bräschen för det här och visa att man kan vara progressiv och modern även som företag och inte bara det man skapar", säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post