Hoppa till innehållet

Svenska Recorded Future ska lära Facebook att förutspå framtiden

Det svenska bolaget Recorded Future, som finansieras av bland andra Google och amerikanska CIA, har i tysthet börjat samarbeta med det sociala nätverket Facebook. 

Recorded Future, som finansieras av bland andra Google och amerikanska CIA, har sitt Sverigekontor i centrala Göteborg.
Recorded Future, som finansieras av bland andra Google och amerikanska CIA, har sitt Sverigekontor i centrala Göteborg.Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Göteborgsföretaget Recorded Future är ett av den svenska techsektorns mest mytomspunna bolag.

Bolaget grundades år 2009 och har tagit in nära 270 Mkr i riskkapital från minst sagt namnkunniga finansiärer. Bland dem In-Q-Tel, som är den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s riskkapitalbolag, och Googles investeringsbolag Google Ventures.

Recorded Futures verksamhet kretsar kring analyser av stora datamängder. Ambitionen är att samla in i praktiken allt som sägs på internet och använda informationen för att göra prognoser om vad som kommer att hända i världen. I klartext: att förutspå framtiden.

Som ett exempel säger sig Recorded Future ha kunnat förutspå tid och plats för våldsamma upplopp i länder som Egypten nästan en vecka innan de inträffar, med nära 90 procents säkerhet.

Bolaget säger sig också ha kunnat förutspå vissa aktiekursers framtida rörelser med stor träffsäkerhet.

Svenskgrundade Recorded Future är registrerat i amerikanska Massachusetts, men har även kontor i centrala Göteborg. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Recorded Future profilerar sig självt främst som ett säkerhetsföretag. Bolaget hävdar på sin webbplats att fyra av fem av världens “toppföretag” använder dess tjänster. Trots det har lite varit känt om vilka kunderna faktiskt är – fram tills nu.

Di Digital kan avslöja att Facebook – världens största sociala nätverk med över en miljard användare – har skrivit på med Recorded Future om att använda bolagets tjänster. Affärens omfattning är inte känd men syftet, enligt Di Digitals källor, är just att hjälpa Facebook att förutspå framtida händelser som kan påverka den egna verksamheten.

Ett tänkbart, hypotetiskt scenario är att Facebook använder Recorded Futures teknik för att förutspå oroshärdar och potentiella säkerhetshot i världen.

Bland delägarna märks den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s riskkapitalbolag samt Googles investeringsbolag Google Ventures.

För Recorded Futures egen verksamhet skulle ett samarbete med Facebook kunna vara gynnsamt. En stor del av underlaget för bolagets prognoser kommer från just sociala medier. Ett samarbete mellan de två bolagen skulle i teorin kunna ge Recorded Future tillgång till nya och värdefulla datavolymer att arbeta med.

I våras var de två företagen föremål för en mindre kontrovers då en bloggare påstod sig ha bevis för att Recorded Futures system skannade privata chattkonversationer på Facebook.

Påståendet tillbakavisades av båda bolagen: “Facebook har inte anlitat Recorded Future för att skanna privat innehåll”, uppgav Facebook i en kommentar. “Vi har inget som helst intresse av att läsa privata chattmeddelanden på Facebook”, skrev Recorded Future i en bloggpost om saken.

Recorded Futures grundare är Christopher Ahlberg, Staffan Truvé, Erik Wistrand och Jan Sparud. Tre av dem har ett förflutet på bolaget Spotfire, som utvecklade digitala analysverktyg, vilket såldes för 1,3 miljarder kronor till amerikanska TIBCO år 2007.

Recorded Futures moderbolag är registrerat i Somerville i amerikanska Massachusetts. Det svenska bolaget, med säte i Göteborg, omsatte drygt 21 Mkr år 2014 med ett resultat på 253 000 kronor.

Recorded Future har avböjt att kommentera Di Digitals uppgifter.

UPPDATERING: I en tidigare version av artikeln fanns formuleringar som kunde tolkas som att Recorded Future kan läsa privata meddelanden på Facebook. Ingenting i Di Digitals uppgifter tyder på detta.


Lyssna på: Veckans Digitalpodden om Recorded Future

http://embed.acast.com/digitalpodden/trustbuddy-harvan-recordedfutureochdrommenomenlaserhyvel

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera