Hoppa till innehållet

”Svenska sparare är redo för robotrådgivning”

Den svenska robotförvaltaren Lysa vill ta upp kampen med traditionell bankrådgivning. På Di Digitals event Female Founders den 23 maj pitchar bolagets medgrundare Emilie Andersson inför en tung investerarjury.

Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd).
Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd).Foto: Jonas Eng

Automatiserad rådgivning kring finansiella placeringar är en växande trend. Den amerikanska marknaden, där utvecklingen kommmit längst, domineras av jättarna Betterment och Wealthfront. Men även i Sverige dyker aktörer upp som erbjuder så kallad robotrådgivning.

Ett av bolagen är Lysa, vars tjänst lanserades så sent som i april i år. Bolaget har fått en hel del uppmärksamhet och backas bland annat av den tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers.

”Vi tyckte att det saknades en produkt som gör det lätt för sparare att investera rätt. Man kan säga att vi kombinerar traditionell förmögenhetsförvaltning med digitala lösningar”, säger Emilie Andersson, som är medgrundare av bolaget tillsammans med Patrik Adamson, Henrik Littecke.

Läs mer: Så ska Betterment utmana bankerna med Kinneviks miljoner

Spararen anger vilken risknivå som är lämplig. Därefter bibehåller Lysa samma risknivå i dennes portfölj över tiden, exempelvis 70 procent aktier och 30 procent räntebärande tillgångar. 

Hur har lanseringen gått?

”Bra. Vi trodde att det skulle ta tid för oss att nå ut med vår produkt men det har gått över förväntan.”

Är svenskarna öppna för att byta ut mänskliga bankrådgivare mot algoritmer?

”Vi har sett att det finns många kunder som snabbt vill hoppa på tåget, men att nå den breda kundbasen kommer att ta tid. Generellt kan man dock säga att utvecklingen går mot billigare sparprodukter och att medvetenheten ökar kring den här typen av tjänster”, säger Emilie Andersson.

Lysa är ett av de fyra startupbolag som kommer att pitcha vid Di Digitals event Female Founders. Övriga bolag är Light Flex System, Globhe och Lysa som alla utmärkt sig bland det 40-tal bolag som ansökt om att pitcha. I juryn sitter Collector-grundaren Lena Apler, EQT Ventures Ashley Lundström, Industrifondens Sara Resvik, storinvestaren Almis Anna Söderholm och Sara Wimmercranz från Backing Minds.

Publiken kommer även att få träffa Mengmeng Du, som har haft flera tunga poster på den svenska startupscenen. Bland annat ansvarade hon för Spotifys utlandslansering och hon har även arbetat som operativ chef på poddplattformen Acast innan hon för ett år sedan bestämde sig för att satsa helhjärtat på en egen startup – Getgeek.

Bolagen som kommer att pitcha på Female Founders är: 

Globhe 

Grundare: Helena Samsioe

Antal anställda: 3

Omsättning: 850 000 kronor

Globhe (NTL) grundades 2015 och arbetar med ett nätverk av leverantörer och konsulter vars drönare sätts i bruk för att leverera medicin och sjukvårdsutrustning i svårtillgänglig terräng i bland annat Rwanda. Globhe sitter på kontorshotellet H2 Health Hub i Stockholm och har valts till FN:s drönarprojekt i Malawi.

Läs även: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda  

Light Flex Sweden

Grundare: Victoria Bäcksin och Mårten Kull

Antal anställda: 4

Omsättning: 1 miljon kronor

Det tidigare Sting-bolaget Light Flex Sweden (NTL) har tagit fram en intelligent ljusteknik som kan sättas på kläder och hjälmar. På det viset kan motionärer och vägarbetare ha en bättre synlighet än vad reflexer ger. Bolaget har tagit in cirka 1,7 miljoner kronor från investerna Richard Båge och Rustan Panday, även tidig investerare i Storytel.

Dashl

Grundare: Nina Akbari och Arbilina Nissan 

Antal anställda: 4

Omsättning: 0

Dashl (NTL) grundades 2016 och är en digital skönhetstjänst som använder kundernas personliga data för att koppla ihop dem med rätt behandling enligt preferenser för stil, pris och geografisk plats. Tjänsten är uppbyggd på ett bildmatchnings- och betygsystem. Bolaget har tagit in drygt 800 000 kronor av okända investerare.

Lysa

Grundare: Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke

Antal anställda: 8

Omsättning: 0

Lysa (NTL), som grundades 2015, har tagit fram en robotrådgivare som fungerar som en investeringstjänst för både spararen med lite och mycket tillgängligt kapital. Bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Läs mer: Lysa utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera