Hoppa till innehållet

Svenska spelbolag värderas till 60 miljarder

De svenska dataspelen fortsätter att sälja som smör. I helhet värderas spelbolagen till 60 miljarder kronor, enligt en ny rapport från branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Svenska spelbranschen värderas till 60 miljarder kronor enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen.
Svenska spelbranschen värderas till 60 miljarder kronor enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Totalt uppges de svenska spelbolagen, inklusive förvärv gjorda under 2015, vara värda 60 miljarder kronor.

”Det är lätt att bli fartblind inför dessa siffror. Allt annat än fortsatta rekordsiffror hade varit en besvikelse. Situationen är nästan en smula absurd, men samtidigt logisk mot bakgrund av de senaste årens utveckling”, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen, i ett skriftligt meddelande. 

Enligt Dataspelsbranschens uträkningar ökade omsättningen för Sveriges dataspelsbolag med 39 procent under 2015, till 12,3 miljarder kronor. Det är en tiofaldigad ökning i jämförelse med 2010.

Läs även: High score för svenska spelbolag

Och det är inte bara jättar som EA Dice, Microsofts Mojang och King, numera en del av Activision Blizzard, som levererar.

Som Di Digital tidigare rapporterat har många mindre spelbolag mångmiljonomsättningar och vinstmarginaler på över 60 procent, däribland Skövdebolaget Coffee Stain Studios, Frictional Games från Helsingborg och Upplands Väsby-bolaget Robtop Games.

Svenska framgångar som Candy Crush, Minecraft och Battlefield-serien har banat vägen för spelskapare att starta egna bolag. I Sverige har 40 nya spelbolag bildats under fjolåret, vilket är många fler än i grannlandet Finland, enligt branschorganisationen senaste rapport.

Situationen är nästan en smula absurd, men samtidigt logisk mot bakgrund av de senaste årens utveckling.

Dataspelsbolagen växer inte enbart i omsättning och antal spelbolag utan även i antalet anställda. Under 2015 ökadet antalet nyanställningar med 549. Det totala antalet anställda beräknas till 3666, varav 82 procent är män.

Läs även: Hon är stjärnan bakom Sveriges hemligaste spelsuccé

”Kvinnor i spelbranschen återfinns främst i medelstora och stora företag, och en klar utmaning är att få fler mindre utvecklare och startups att från början ha med spelutvecklare som identifierar sig som kvinnor, liksom att locka fler kvinnor att starta spelföretag”, uppger Dataspelsbranschen i sin rapport.

De svenska bolagen har lyckats trots bristen på stöd, inte tack vare.

Trots Sveriges framgångar när det gäller både små och stora spelbolag kritiserar branschorganisationen avsaknaden på tillgängligt kapital för nya spelstudior:

”De svenska bolagen har lyckats trots bristen på stöd, inte tack vare. Ser man till de få satsningar som gjorts har de slagit väl ut, och byggt nya fristående företag. Men bristen på alternativa finansieringsmöjligheter och bristen på kapital gör det svårt för ett litet bolag att stå kvar på egna ben, och det gör det svårare att utforska nya spelkoncept och höja nivån i den kulturform som spel ändå tillhör.”


 

Läs även: 

 Sex svenska spel är nominerade till SXSW Gaming Awards
Foto: Jesper Frisk
På SXSW i Austin koras vinnarna till festivalens spelpris den 19 mars. Bland finalisterna finns sex svenska spel, bland andra Paradox Interactives ”Pillars of Eternity” och Dices ”Star Wars Battlefront”.

Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé
Foto:
Mediejätten Egmont ska investera flera hundra miljoner kronor i nordiska spelutvecklare. Nu knyts spelveteranen Martin Walfisz till Nordisk Film Games, som ska göra sin första investering före årsskiftet.

 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera