Hoppa till innehållet

Svenska succéboken om Commodore 64 ges ut på engelska

I höstas utkom Jimmie Wilhelmsson med boken Generation 64, om den tidiga hemdatorn Commodore 64 och svenskarna som grundlade sin IT-karriär framför den. Nu är ett avtal undertecknat med det engelska förlaget Bitmap Books, som lanserar bokens engelska utgåva i en Kickstarterkampanj. Di Digital ställde fem frågor om generation 64 till Jimmy Wilhelmsson.

Jimmy Wilhelmsson och hans bok.
Jimmy Wilhelmsson och hans bok.Foto: Lars Jansson

Vad är generation 64?

“Generation 64 är en term jag lånat från tyskan för att beskriva den grupp ungdomar som växte upp med hemdatorn Commodore 64. Jag brukar kalla Commodoren för den första sociala datorn i och med att det bildades gäng och sociala grupper bland de som knäckte spelens kopieringsskydd och delade dem vidare, och en scen växte fram bland ungdomar som tävlade i att knäcka och skriva egna spel. Många som är duktiga och framstående inom IT-sektorn i dag började i de där kretsarna, och för mig är det de som är generation 64.”

Hur märks denna generation i dag?

“De är ofta grundare och nyckelpersoner i svenska IT- och spelbolag. Till exempel grundaren av Dice, ett antal personer i nyckelroller på Spotify, ett gäng kulturpersonligheter som Orvar Säfström och Rickard Söderberg, Marcus Persson som grundade Mojang och gänget bakom Candy Crush. Om man går längre kan man säga att C64-scenen har lett fram till det som idag är Dreamhack, världens största datorfestival. Jag tror att Commodoren gav dem en tidig form av hemdatorvana i en tid då det generellt inte fanns hemdatorer, och en självklar fallenhet för att programmera. Ur ett näringslivsperspektiv har de med sig ett djupt tekniskt kunnande och en entreprenörsanda som föddes i dessa communitys.”

Jag blev överväldigad!

Vad fick din bok för mottagande när den kom ut i Sverige?

“Jag blev överväldigad! Vi fick hela uppslag i Dagens industri, Expressen, Computer Sweden och Svd, recensioner i DN och SVTs morgonsoffa och ett otroligt genomslag överlag. Jag lade ut en liten grej om att boken var på väg och att den gick att förhandsbeställa, och det gjorde hela 800 personer. Upplagan på 3000 böcker tog slut innan jul, varpå förlaget tryckte 3000 till. Jag tycker mig se att det pratas mer om den här tiden nu, att retrosvängen blivit hetare eftersom folk som var med då nu har barn och vill återuppleva sakerna de själv gjorde då. Jag tror de vill blicka tillbaka till grundbulten till vad som är dagens datorbaserade samhälle.”

Hur ser intresset i övriga världen ut?

“Sverige som IT-land intresserar internationellt. Jag har fått flera förfrågningar från forskare som vill jämföra svenska spelscenen med sina egna motsvarigheter, och i höstas när boken kom ut blev jag översköljd av folk som ville se översättning. I förordet till bokens engelska upplaga kommer en del prominenta personer som låg bakom Commodoren figurera, och när jag kontaktat dem så har de ofta redan boken i sin ägo men utan att kunna förstå den.

I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.

De stora marknaderna som USA och England har alltid har varit duktiga att producera, men i Sverige var vi utsvultna på den sortens entreprenörsanda på 80-talet. I praktiken kom det inga spel, ingen mjukvara överhuvudtaget, från Sverige på den tiden. Vi saknade företagsstrukturen men hade kunskaperna, så vad vi gjorde för att få utlopp för det var att samlas i grupper och diskutera med likasinnade. På så vis ligger den här generationen också delvis bakom piratscenen som Sverige är så känd – eller ökänd – för, och den har ju på något konstigt sätt gått hand i hand med näringslivet. I det mötet hände något i Sverige som inte hände i andra länder, och det är man nyfiken på.”

Vad hoppas du på att Kickstarter-insamlingen ska leda till?

“Det är förlaget som driver den, men jag hoppas att folk som tidigare sett boken och velat ha den på engelska nu ser att vi kommer ge ut den. Dessutom hoppas jag att svenska organisationer och företag ska tycka om initiativet, eftersom de gillar den kreativa näringslivshistoria som finns i Sverige. Vilka belöningar vi ska dela ut till de som sponsrar boken vet jag inte, men vi har tidigare kört på en laptopsticker med texten “I am generation 64”. Man kan tänka sig den sortens stickers och annat roligt, men det är till det syvende och sista förlaget som pysslar med det.”

Läs mer på bokens engelska hemsida generation64.com.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera