Hoppa till innehållet

Svenskarna som cashar in på fintech-buzzen i London

I London omfamnar de stora bankerna startupscenen. Det har hjälpt staden att etablera sig som Europas kanske viktigaste centrum för finansiell teknologi. Utvecklingen gynnar även svenska entreprenörer i staden.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman är medgrundare till startupbolaget Divido.
Fredrik Borgquist och Christer Holloman är medgrundare till startupbolaget Divido.Foto: Mimi Billing

Från 2013 till 2014 mer än fördubblades investeringarna i fintechbolag i London. Enligt Business Insider gjordes fintech-investeringar värda närmare 4 miljarder kronor i den brittiska huvudstaden under 2014. Det rekordet slogs redan i september i år. 

Ett av bolagen som fått en del av kakan är svenskgrundade Divido, som har sitt kontor på startuphubben Interchange Triangle i Camden i norra London.

Avbetalningsförmedlaren Divido grundades av Christer Holloman, Fredrik Borgquist och Anders Hallsten för 18 månader sedan. Deras plattform erbjuder en avbetalningstjänst med 0-procentig ränta och fungerar som en mellanhand mellan långivare, e-handlare och kunder.

”Engelsmännen har ingenting emot att betala på avbetalning, De är inte rädda för krediter och den så kallade skuldfällan. Det här är bara ett smartare sätt att hantera sitt kassaflöde”, säger Fredrik Borgquist.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman på co-workingkontoret i Camden.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman på coworking-platsen i Camden.

Divido vänder sig inte till kreti och pleti utan primärt mot slutkunder med högre löner eller åtminstone en lovande framtid. Samtidigt är Storbritanniens marknad för ehandel störst i världen per capita och Divido lyckades sälja in sin affärsidé till finansiärer långt innan plattformen stod klar.

”Vi har haft medvind i seglen. Vi hade en ursprunglig idé om att ta in en viss summa pengar och vi blev erbjudna tre gånger så mycket”, säger Dividos vd Christer Holloman, som tidigare lanserat amerikanska Glassdoor i Europa.

Läs även: Så rankas de svenska bolagen av sina anställda

Som gammalt finanscentrum finns det mycket kapital och kunskap tillgängligt i London. Det ger staden ett försprång på den globala fintech-scenen, anser Christer Holloman. Men Dividos medvind tror han även beror på den eufori som följde efter att Londonföretaget TransferWise värderades till 1 miljard dollar i början av året. Riskkapitalbolaget Seedcamp, som i ett tidigt skede investerade i TransferWise, satsar nu även på Divido.

Divido tog in 1 miljon pund, motsvarande drygt 13 miljoner kronor, för några månader sedan och har rådgivare som är väl insatta i bankvärlden, bland dem Barclays chef för riskhantering Carsten Egeriis.

Även det Londonbaserade startupbolaget Fidel, vars produkt kan jämföras med ett digitalt klubbkortssystem, har nära kontakt med bankväsendet.

Fidel drivs av svensken Subrata Dev som precis som Christer Holloman och Fredrik Borgquist har bott i London i över tio år.

Bolaget grundades 2013 och erbjuder en digital tjänst som ska ge företag kunskap om sina kunder samtidigt som kunderna samlar poäng på sina köp. Målet är att ta fram en lösning som fungerar utan att parterna behöver interagera med varandra.

Startupbolaget Fidel grundades av Dev Subrata.

Startupbolaget Fidel grundades 2013.

Wrapp i Sverige har gjort en liknande lösning men i en lite annorlunda kontext. Vi vänder oss direkt till handlaren och det handlar mer om att få återvändande kunder. Wrapp riktar sig till slutkunden och fokuserar på att handlarna ska kunna locka till sig nya kunder”, säger Subrata Dev.

Fidel har hittills tagit in 13 Mkr i finansiering av en grupp ängelinvesterare. Bland andra sitter en av investmentbolaget Goldman Sachs operationella direktörer med i bolagets styrelse. 

 Samarbetsviljan mellan storbankerna och startups i London växer. Enligt Linus Dahg, investerare på Londonbaserade Wellington Partners, syns det bland annat i ett ökat antal acceleratorprogram som vissa av storbankerna står bakom.

”Londons fintech-scen är fortfarande mer utvecklad än Sveriges", säger Linus Dahg.

De svenska bankerna beskylls ofta för att vara långsamma och avvaktande till de innovationer som sker på startup-scenen. I Storbritannien är läget ett helt annat, säger han. 

"De stora bankerna i London har omfamnat att startups kommer att vara en allt större del av deras marknad. De förstår att de behöver samarbeta med startups för att kunna konkurrera på lång sikt”, säger han.

Läs även: SEBs vd under attack från finans-startups

Innehåll från ExobeAnnons

Hur hittar jag kollegornas löner med hjälp av Copilot?

Allt fler svenska företag och organisationer inser vilka enorma vinster som finns att vänta genom att implementera Copilot för Microsoft 365. Men det uppstår också en hel del frågor kring säkerhet och personlig integritet. Behöver man som anställd vara orolig för att känslig information sipprar ut? Nej, inte om man hanterar sin data på rätt sätt, enligt branschexperterna.

En av de vanligaste farhågorna kring Copilot för Microsoft 365 handlar om hur konfidentiell data hanteras och teoretiskt sett skulle kunna bli tillgänglig för alla. Men enligt Exobe, som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden, finns ingen anledning till oro så länge man har en tydlig struktur för datahantering. Den som hoppas kunna få tag på kollegornas löneuppgifter eller andra personkänsliga dokument kommer att bli besvikna. Jonas Törner är AI Copilot & Employee Experience Specialist och hjälper företag att skapa värde av sina Copilot-licenser:

– Det är viktigt att komma ihåg att Copilot inte kan göra någonting som inte medarbetarna själva kan göra. I princip är Copilot bara en väldigt avancerad sökmotor. Så om medarbetarna redan idag har tillgång till sina kollegors löneuppgifter, ja då kommer Copilot i teorin att hitta dessa dokument. Copilot har dock begränsningar kopplade till just person- och andra känsliga uppgifter. Men om fallet är detta behöver man fundera över sin datahantering, snarare än att se Copilot som det stora hotet. 

Vill se ökad förståelse

Enligt Törner behöver alla företag som är nyfikna på att implementera Copilot börja med att se över sina rutiner och städa bland befintlig data, samt definiera vilka Teamsgrupper som ska vara publika och vilka som ska vara privata. Genom att endast nyttja privata Teamsgrupper för känslig information kan man vara säker på att informationen stannar inom teamets väggar.

Ansvarsfull utveckling av AI-tjänster

Microsoft utvecklar systematiskt sina AI-tjänster och har frågor som rör integritet och säkerhet allra högst upp på agendan. Till exempel delar Copilot aldrig data mellan olika företag eller organisationer.

– Företagen äger sin egen data. Det innebär att Copilot bara kan träna på, och dra nytta av, den data som finns tillgänglig inom en viss organisation. Så ett företag med mycket data i molnet kommer snabbt att få större nytta av Copilot än ett företag med begränsad mängd data. Detta gör också att värdet av investeringen kommer att öka lavinartat med tiden. De företag som inser värdet och dynamiken redan nu kommer att kunna ta ett rejält försprång på marknaden, avslutar Jonas Törner.

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera