Hoppa till innehållet

Svenskt drönarbolag blir först att flyga i Kenya

Drönarbolaget Swescan etablerar sig i Kenya. Nu ska svensk dataanalys hjälpa till att planera avloppssystem och kartlägga slumområden. Nästa steg är ett samarbete med FN.

Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.
Beatrice Akeyo Asino och Peder Sterlinge från Swescans kontor i Kenya med bolagets drönare.Bild: Swescan

Swescan, med bas i Helsingborg, har specialiserat sig på att flyga drönare och analysera data. Datan samlas in genom flygfotografering med drönare på låg höjd med hög precision. Genom analyser kan man skapa 3D-modeller av markytan och göra en mängd mätningar och beräkningar. Till exempel kan man mäta volymer på schaktmassor, göra solstudier för att optimera användning av solpaneler och inventera trädbestånd.

Affärsidén går ut på att skapa och bearbeta stora mängder data som samhället kan använda i olika former. Bland kunderna finns kommuner och byggbolag som Skanska, Peab och NCC.

”Från att ha varit ett renodlat företag som samlade in data med drönare så har vi gått allt mer mot att analysera och bygga koncept till våra kunder. Det kan handla om infrastrukturprojekt, samhällsbyggnad, skogsmätning och att kartlägga gruvnäringen”, säger Fredrik Hansson, medgrundare och vd.

Swescan grundades 2014 och ägs av de två grundarna Fredrik Hansson och Johan Lindqvist, som finansierat bolaget genom banklån och Almilån.

Läs mer: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin

”Vi har tekniska bakgrunder och jag har tidigare arbetat med att skapa 3d-modeller inom industridesign. Det skiljer sig inte så mycket att arbeta med 3d i stor och liten skala”, säger Fredrik Hansson.

Efter att ha kommit in på den svenska marknaden tar Swescan nu första steget i en internationalisering och etablerar bolaget i Kenya. Swescan blir först i världen med att få kommersiell licens för att flyga drönare i landet.

"Det känns enormt spännande att vi blir först ut och kan få vara med och utbilda piloter och skapa arbetstillfällen, samtidigt som vi kan effektivisera arbetet med infrastruktur, gruvarbete och safariverksamhet”, säger Fredrik Hansson.

”Det finns gott om samhällsnytta att göra i landet. Det kan handla om att kartera slumområden och hjälpa till med mätdata för uppbyggnad av vatten- och avloppssystem.”

Läs mer: Fotoförbud för drönare – drabbar svenska bolag

Samtidigt för man också samtal med FN om ett samarbete där Swescan kan kartera stora flyktingläger.

"Flyktingströmmen är enorm och idag är det svårt att få en överblick över hur stora dessa tältläger är", säger Fredrik Hansson.

Förra året omsatte Swescan 4,9 miljoner kronor och gjorde för första gången ett positivt resultat. Fredrik Hansson räknar med att drönarbranschen kommer att växa lavinartat de kommande åren.

”Vi kommer så klart att bli utsatta för hård konkurrens. Snart kan vem som helst samla in data, men vår nisch är att bearbeta och förädla den data som samlas in."

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera