Hoppa till innehållet

”Sverige har en enorm möjlighet”

Kina och USA dominerar när det gäller investeringar i fintech och Europa ligger hopplöst efter. Men det finns ett europeiskt undantag: Stockholm, anser experten Ronit Ghose.

 

Ronit Ghose, global chef för bankanalys på Citi.
Ronit Ghose, global chef för bankanalys på Citi.Bild: Jack Mikrut

Kinas östkust och Silicon Valley. Där skedde nästan 90 procent av investeringarna i fintech under de första nio månaderna 2016, enligt en färsk rapport från amerikanska storbanken Citi. Fintech-investeringar i Europa lyser med sin frånvaro.

"En av anledningarna är att det saknas att europeiskt centrum för riskkapital, dels för tech generellt men också vad gäller fintech", säger Ronit Ghose, Citis globala chef för bankanalys och som ansvarat för arbetet med rapporten.

Men det finns en klart lysande stjärna på den europeiska fintech-himlen: Sverige, och speciellt Stockholm, som vuxit fram som en europeisk minivariant av Silicon Valley för fintech-investeringar.

"Det är en kombination av flera saker som möjliggjort det. En välutbildad befolkning, hög användning av internet och mobil samt framgångsrika riskkapitalbolag och startups. Succébolag som Izettle har gjort att ett ekosystem för fintech vuxit fram", säger Ronit Ghose.

Läs mer: Över en miljard investerades i svensk fintech 2016

Det finns enligt honom tre europeiska städer som tävlar om att bli den ledande europeiska fintech-hubben: London, Berlin och Stockholm. London är redan finansbranschens europeiska centrum och alla de globala storbankerna har en stor närvaro där. Men när det gäller fintech imponerar dock London inte lika mycket, enligt Ronit Ghose.

"'They talk the talk, but they don’t walk the walk.' När vi tittar på den faktiska mängden pengar som investeras i fintech ligger London efter Stockholm", säger han.

Efter att britterna röstat för att lämna EU är finansbranschens framtid i London osäker då branschen är beroende av att personal, varor och tjänster kan röra sig fritt över gränser. Nu finns det enligt Ronit Ghose en stor möjlighet för Stockholm att etablera sig som ett europeiskt centrum för fintech.

”Stockholm och Sverige har en enorm möjlighet, speciellt i och med brexit, att etablera sig som det europeiska centrumet för fintech”, säger Ronit Ghose.

Läs mer: Här är fintech-idéerna som kvalar in hos Sting

Men det saknas inte utmaningar för att Stockholm ska få den positionen. Skatterna är höga ur ett internationellt perspektiv och bostadsmarknaden är tuff (något som dock även gäller för London). London har samtidigt redan en etablerad finansiell infrastruktur som byggts upp under decennier. Det pågår också brexit-förhandlingar på den allra högsta politiska nivån som inte väntas vara klara på flera år och att förutse utfallet från dem är omöjligt.

Klart är att ett europeiskt Silicon Valley-kluster kan förbättra det europeiska tech-klimatet. Endast 10 procent av fintech-investeringar sker i Europa. Fintech sticker inte ut, utan Europa har en liten andel av techinvesteringar med nästan vilket mått som helst. Till exempel uppgår venture capital-investeringar i Europa som procent av BNP endast till en sjundedel av den amerikanska nivån.

Ronit Ghose ser flera anledningar till att så är fallet.

”En anledning kan vara avsaknaden av stora europeiska techbolag. Sett till marknadsvärde finns de tio största techbolagen i USA eller Asien.”

”Europa är också bokstavligen gammalt. De tio största europeiska bolagen har i genomsnitt funnits i över 200 år. De största amerikanska bolagen grundades de senaste decennierna medan Kinas största företag är ännu yngre.”

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Foto:

Världens storbolag slår rekord i att investera i innovativa småbolag och det svenska näringslivet hänger på trenden.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera