Hoppa till innehållet

”Sverige lever på gamla digitala meriter”

Borta är hem-pc-reformen, färskt fibernät och en digital skattemyndighet. Kvar är en it-nation som riskerar att halka efter internationellt, enligt en färsk konsultrapport.

Sverige riskerar att halka efter som it-nation, enligt konsultjätten BCG och dess anställda Fredrik Lind.
Sverige riskerar att halka efter som it-nation, enligt konsultjätten BCG och dess anställda Fredrik Lind.Foto: Susanne Lindholm/Scanpix, BCG

Sveriges digitalisering riskerar att klinga av ordentligt, enligt en rapport från Boston Consulting Group. Till 2025 kan Sverige ha fallit till plats 22 på konsultjättens e-intensitetsindex. I dag innehar man plats nio, skriver Computer Sweden.

”Den svenska tillväxten på it-sidan är i dag helt konsumentledd. När det gäller företagens it-köp är det i princip nolltillväxt och de statliga investeringarna i it minskar, säger Fredrik Lind, Nordenansvarig för teknik, media och telekom på BCG”, till sajten.

Läs mer: Svensk techfond tar in rekordbelopp

Det är visionerna som saknas i den svenska it-politiken, anser han.

”På 90-talet var vi världsledande. Skatteverket var först i världen med onlinebehandling av deklarationer, vi skapade en fiberinfrastruktur och subventionerad hem-pc höjde it-mognaden. Sedan har vi fått fram ett antal fantastiska enhörningar som Spotify, Klarna och King. Det gör att vi har en självbild av att vi är digitalt ledande. Vi lever på de här gamla meriterna utan att förstå att omvärlden hunnit ikapp och förbi”‚ säger Fredrik Lind.

Di Digital har tidigare rapporterat att den digitala brevlådan Kivra, som har ett flertal myndigheter som kunder, på grund av rådande regelverk inte kan ta betalt för sin tjänst utan att först ha upphandlats i varje enskilt fall. Det tyder enligt Fredrik Lind på en digital stelbenthet i Sverige.

”Det finns inget politiskt ledarskap som kan artikulera en digtal strategi. Alla departement och institutioner kan göra vad de vill. Inte ens ett beslut om att det ska finnas en digital e-postlåda kan fattas för då måste den upphandlas för varje verk för sig”, säger han.

Läs mer: Åtta av tio styrelsemedlemmar saknar digital kompetens

Läs mer: Fyra av tio bolag saknar digital strategi

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera