Hoppa till innehållet

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Johan Qviberg

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Affärsängeln Johan Qviberg är en av dem.

Johan Qviberg är aktiv som investerare i unga teknikbolag.
Johan Qviberg är aktiv som investerare i unga teknikbolag.

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Den sextonde personen på listan är Johan Qviberg (NTL)

  • Ålder: 35.
  • Gör: Investerare.
  • Placering i fjol: 12.
  • Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm

Bakgrund:

Johan Qviberg är son till finansmannen Mats Qviberg och har etablerat sig som affärsängel de senaste åren. Han sitter också med i styrelsen för ett flertal bolag knutna till familjens maktbolag Öresund. Johan Qviberg började sin aktiva karriär som investerare i startups i och med investeringen i Ingager 2011. Den har följts av ett knappt 20-tal affärer, både i mogna företag som Schoolsoft, men framförallt i startup-bolag.

Allmänt:

Johan Qviberg fokuserar gärna sina investeringar på områden utanför Stockholm. Fördelarna som han ser är bland annat att konkurrensen är mindre. Dessutom är tillgången till kapital större i Stockholm, vilket innebär att värderingarna generellt sett är högre hos startups med bas där. Dessutom finns kring vissa städer branschspecifik kunskap som kan appliceras på nya bolag. Han lyfter fram QlikTech i Lund som ett lysande exempel och hoppas att Mistbase, som han själv har investerat i, har möjligheten att bli ett liknande exempel. Johan Qviberg ser sina egna styrkor främst inom finansiering och inte som en del i det dagliga operativa arbetet.

“I allmänhet tror jag att det finns en övertro på vad en investerare kommer att bidra med i det dagliga arbetet. Detsamma tror jag ofta gäller avseende namnkunnigheten hos investeraren. I slutändan är det entreprenören som kommer att göra jobbet och förhoppningsvis få stenen att rulla”, säger han.

  • Investeringsgeografi: Sverige, gärna utanför Stockholm.
  • Investeringssektorer: Brett, men fokus på B2B.
  • Investeringsstadie: Sådd.
  • Portföljbolag i urval: Readly, Ingager, Tipser, Funrock, Mistbase och Budguiden.
  • Tidigare exits i urval: -

Se hela Johan Qvibergs profil på nordictechlist.com


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera