Hoppa till innehållet

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Stefan Lennhammer

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Investeraren och Catella-grundaren Stefan Lennhammer är med på listan. 

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Stefan Lennhammer (NTL).

  • Ålder: 53 år.
  • Gör: Ängelinvesterare.
  • Placering i fjol: 1.
  • Utbildning: Stockholms UNiversitet och KTH.

Bakgrund:

Stefan Lennhammer har en bakgrund som grundare och vd för Catella och fastighetskonsulten Stronghold invest. Efter att ha sålt sitt ägande i Catella 2004 startade han sin egen verksamhet som investerare. Fram till 2010 var hans fokus på fastighetssektorn men i och med att han investerade i det då helt nystartade bolaget Truecaller skiftade hans fokus mer till techområdet.

Allmänt:

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam lyfter ofta fram Stefan Lennhammers betydelse för bolagets utveckling. Det råder ingen tvekan om att hans medverkan varit avgörande för Truecaller (NTL).

“Alan och Nami var 22 år när de hoppade av KTH. Man kan inte bara ge någon i den åldern 10 miljoner kronor och hoppas att de ska göra rätt. Jag har jobbat med dem och bidragit med min erfarenhet av att bygga organisationer”, säger Stefan Lennhammer.

Stefan Lennhammer lägger minst en hel arbetsdag i veckan på sina bolag vilket innebär att han aldrig kan ha en särskilt stor portfölj.

“Nej, min affärsmodell är inte riktigt skalbar. Jag ser mig mer som företagsbyggare än som investerare”, säger han.

Om ett företags verksamhet skulle delas in i tre delar; produkt, organisation och struktur, så är Stefan Lennhammer helt inriktad på de senare två delarna.

“Jag är inte en produktperson. Jag hjälper till med organisationsbygget, hur man leder, hur man rekryterar, hur man hittar finansiering. Det är min styrka att jag själv har byggt stora bolag”, säger han.

Stefan Lennhammer investerar helst tidigt vid sådd-rundor eller i bolag som har stora utmaningar.

“Jag vill gärna investera tidigt men jag kan också fortsätta investera. I Truecaller har jag varit med i alla finasieringsrundor. I de fall då jag går in senare i bolag är det för att det finns problem som jag kan hjälpa till att lösa”, säger han.

Sedan i fjol har Stefan Lennhammer adderat Fishbrain till sin portfölj. Nu tittar han på att addera ett eller två nya bolag.

“Det är vad jag har tid till. Jag tittar till exempel en del på bolag inom fastighetsteknik just nu”, säger han.

 

  • Investeringsgeografi: Stockholm.
  • Investeringssektorer: Brett inom tech.
  • Investeringsstadie: Tidig sådd eller senare i bolag med stora utmaningar.
  • Portföljbolag i urval: Truecaller, Vionlabs, Jojka, Fishbrain.
  • Exits i urval: Catella, Stronghold Invest.

Se hela Stefan Lennhammers profil på nordictechlist.com.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera