Hoppa till innehållet

Swish utmanar Klarna - vill ta 30 procent av e-handeln

Efter ett pilotprojekt i november utmanar bankernas betalapp Swish nu Klarna och Paypal på bred front i e-handeln. På måndag lanseras en ny version av tjänsten som gör det enkelt för nätbutiker att erbjuda Swish som betalningsalternativ på nätet.

Carl Molinero, styrelseledamot i Getswish AB
Carl Molinero, styrelseledamot i Getswish ABFoto: GetSwish

”Inom fem år har vi säkert 20-30 procent av den inhemska e-handelsmarknaden”, säger Carl Molinero, styrelseledamot i Getswish AB, bolaget bakom betalappen Swish.

Det har nu gått drygt tre år sedan storbankerna lanserade sin gemensamma betalapp Swish. Till att börja med användes tjänsten av privatpersoner för att överföra pengar direkt från en mobiltelefon till en annan. Men tjänsten växte och sommaren 2014 lanserade bankerna Swish för företag.

Idag använder drygt 4 miljoner svenskar tjänsten. Många nätbutiker har därför integrerat Swish som betallösning på egen hand, utan att tjänsten är anpassad för syftet.

I november lanserade Swish ett pilotprojekt för nätbutiker. Och redan nu erbjuder 400-500 näthandlare Swish som betallösning i någon form. Klarna har bland annat integrerat Swish i sin så kallade Checkouttjänst.

Nu är det dags för en skarp, bred och officiell lansering inom e-handeln. Från och med måndag den 18 januari kan vilken svensk nätbutik som helst vända sig till någon av storbankerna och erbjuda Swish som betallösning. Appen har uppdaterats under veckan till en 3.0-version.

”Vill man komma igång med detta ska man vända sig till sin bank. Man skriver sedan på ett avtal och får all teknisk hjälp man behöver från våra supportorganisationer. Själva integrationen gör man själv eller tillsammans med en betalväxel såsom Dibs eller Payex, eller annan teknisk leverantör”, säger Carl Molinero.

Hur mycket tjänsten kostar beror på vilken bank man använder sig av.

”Prismodellen är inget jag kan uttala mig om än så länge”, säger Carl Molinero.

Lanseringen innebär även att Swish blir en renodlad konkurrent till betaltjänster som Klarna och Paypal på nätet. Carl Molinero menar att nätbutiker har mycket att vinna på att erbjuda Swish som betalningsalternativ.

”Folk gillar att använda Swish så vi kan erbjuda handlarna en hög konverteringnivå. Vidare får handlaren pengarna direkt in på kontot i realtid. Överföringen är dessutom mycket säker då den görs med Mobilt Bank ID”, säger han.

Bland de som är först ut med Swish kan nämnas biljettbolaget Tickster, kameraförsäljaren Cyberphoto och Partykungen, som säljer festartiklar på nätet.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera