Hoppa till innehållet

Tar in 11 miljarder – blickar mot svenska startups

Londons Index Ventures, som investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype, tar in rekordhöga 11 miljarder kronor i två parallella fonder. Minst 30 miljarder kronor är därmed på väg in i några av Europas ledande tech-fonder.

Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden.
Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden.Foto: Index Ventures

”Vi ska investera en stor del av detta i Sverige och Norden”, säger Ben Holmes, partner på Index Ventures, Europas kanske viktigaste riskkapitalbolag inom ny teknik.

Sedan starten för 20 år sedan har Sverige inneburit goda jaktmarker för Index Ventures. Det Londonbaserade riskkapitalbolaget har investerat i svenska succébolag som Skype, som idag ägs av Microsoft, databasbolaget Mysql, som idag ägs av Oracle, och King, som nyligen köptes ut från New York-börsen av speljätten Activision Blizzard.

Andra svenska bolag som Index investerat i är Lovefilm, Rebtel och dess avknoppning Sinch, Stardoll, Soundcloud (numera baserat i Berlin) och betalbolaget Izettle. Man har även pytsat in pengar i finska succébolag, som speljätten Supercell, och danska bolag som Zendesk.

Jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden

Läs mer: Rebtel startar om – ska bli ett Whatsapp för internationella samtal

Index tar nu in närmare 11 miljarder kronor (1,25 miljarder dollar) i två fonder. Det innebär att minst 30 miljarder kronor är på väg in i Europas ledande tech-fonder, enligt Di Digitals uppgifter. De senaste bekräftade exemplen kommer från svenska Creandum, tyska Rocket Internet och brittiska Kreos Capital.

Läs mer: Creandum tar in 1,7 miljarder - erbjuder språngbräda till USA

Cirka 4,7 miljarder kronor hamnar i Index åttonde fond för tidiga investeringar, sådd och venture capital. Resten hamnar i Index tredje fond för mer mogna tillväxtbolag. Främst rör det sig om investeringar i Europa, men även i Israel och USA där man har ett kontor i San Francisco sedan fem år.

“Vi ägnar oss inte åt geografisk allokering. Men cirka 25-33 procent av vår avkastning har ju kommit från Norden historiskt så jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden”, säger Ben Holms som besöker Stockholm regelbundet och säger sig träffa ett 40-tal svenska bolag om året.

Läs mer: Kreos Capital tar in 3,7 miljarder

Stämmer uppskattningen innebär det att Index investerar drygt en miljard kronor i unga nordiska teknikbolag de närmaste åren.

“Stockholm har en bra bredd med spelbolag som King, musikbolag som Spotify och fintechbolag som Klarna och Izettle. Även Göteborg har bra teknikbolag inom fordonssektorn och i södra Sverige har vi träffat många bra bolag som jobbar med digitala kartor och datavisualisering”, säger Ben Holmes.

Att ta in pengar var inte svårt. Snarare fick Index tacka nej till nya investerare. Trots detta är fonderna rekordstora.

“Utmaningen är att välja bort. Index ska fortsätta att investera försiktigt och fortsätta fokusera på bolag i tidiga skeden”, säger Ben Holmes.

Läs mer: Ben Holmes punktbevakar avhoppare från King

Som Di Digital rapporterat pågår det just nu en sättning på tech-marknaden, både på börsen och utanför.

”Nedgången sker främst inom stora techbolag i USA. Rekylen har inte varit lika stor i Europa. Jag kan tänka mig att vi får se hur tillväxten saktar ner på marknaden och sker på ett med kostnadseffektivt sätt”, säger Ben Holmes.

Index Ventures äger bolag i 24 länder som tillsammans sysselsätter 35 000 personer.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera