Hoppa till innehållet

“Taxiförbundet smutskastar delningsekonomin”

“Sluta påstå att de problem ni upplever med UberPOP är gemensamma för hela delningsekonomin. Det stämmer inte”, skriver Erik Wallin, grundare av Baghitch och Robin Szekely, grundare av Taskrunner.

Erik Wallin, grundare Baghitch och Robin Szekely, grundare Taskrunner
Erik Wallin, grundare Baghitch och Robin Szekely, grundare TaskrunnerFoto: Privat

Detta är en debattartikel av Erik Wallin, grundare Baghitch och Robin Szekely, grundare Taskrunner. Vill du också skriva för Di Digital? Mejla digital@di.se!


Taxiförbundet meddelade i måndags att de låg bakom det påhittade bolaget Sharefix, en kampanj som smutskastar delningsekonomin. Vi uppmanar Taxiförbundet att sluta med navelskådningen. De problem organisationen upplever med UberPop är inte gemensamma för hela delningsekonomin.

Läs även: Taxiförbundet bakom Uber-parodin Sharefix

Så här definierar Taxiförbundet begreppet delningsekonomi: Delningsekonomi kopplar ihop utbud och efterfrågan utan mellanhänder. Det gör att vem som helst kan utföra tjänsterna du efterfrågar. Ingen onödig byråkrati, legitimationer eller huvudkontor. Inga onödiga avgifter, dyra försäkringar eller obegripliga skattetillägg.

Delningsekonomi är i själva verket ett fenomen som de senaste åren vuxit i betydelse av en rad anledningar; digitalisering, resursoptimering, miljömedvetenhet och integrationspolitik för att nämna några. Begreppet innebär att privatpersoner i allt större utsträckning delar resurser med varandra på en mängd områden; boende, enklare tjänster och transporter för att ge tre exempel. Resurserna delar på marknadsplatser som tillhandahålls av allt från kooperativ till aktiebolag. Trygghet, såsom försäkringar och betalningsmetoder, bekostas antingen av användarna eller av plattformsägarna. Ytterligare ett sätt att skapa trygghet är system för omdömen och kommentarer användarna emellan.

Delande och delningsekonomin växer! EU-kommissionen samlade nyligen berörda entreprenörer (BagHitch, Skjutsgruppen mfl) och myndigheter (Skatteverket, UD mfl) till ett samtal i Stockholm på ämnet, för att till skillnad från Taxiförbundet skapa dialog och förutsättningar för tillväxt på området.

Vid tidigare strukturomvandlingar i näringslivet, såsom vid fildelningens genomslag, försökte lagstiftaren till en början införa nya typer av hindrande regelverk. Men så småningom insåg  man att det enda hållbara sättet att möta förändringen är nya affärsmodeller. Netflix och Spotify är två modeller som visat sig framgångsrika i att skapa nya intäkter och erbjuda alternativ till piratkopiering.

Det enda hållbara sättet att möta förändringen är nya affärsmodeller.

Det är klart att man ska betala skatt. På våra plattformar gör vi det tydligt att intäkter ska beskattas av individen som lön från första kronan, det är samma regler som gäller när du får en flaska vin av en granne som tack för att ha vattnat blommorna när hon är på semester. Om det finns en motvilja eller en okunskap bland medborgarna om att detta skall inkomstbeskattas så uppmanar vi till vidare debatt på området, en debatt som vi är redo att leda.

I USA och Storbritannien har man konstaterat att delningsekonomin skapar förutsättningar för nya arbetstillfällen och ökad intjäning för individer och stat. Även i Sverige har en stor mängd företag startat handelsplattformar för den inhemska marknaden. Vi tror att detta är en möjlighet för Sverige att fortsätta växa som it-nation, och fortsätta skapa framgångar som Skype, Pricerunner och Klarna.

På våra plattformar gör vi det tydligt att intäkter ska beskattas av individen som lön från första kronan.

Varför är delningsekonomin intressant? Den främjar resursutnyttjande och integration mellan individer i samhället, den skapar smartare utnyttjande av resurser och den stimulerar individer till att bättra på sina inkomster. Transportsektorn är ett av många områden där vi vet att det finns outnyttjad kapacitet i bilarna på svenska vägar, stor miljöpåverkan och höga kostnader för individen oavsett om man kör själv eller vill ha hjälp att skicka en vara.

Vi bjuder in taxinäringen och dess förare att använda tjänster inom delningsekonomin; t.ex budtransporter via BagHitch eller kanske få hjälp att skruva ihop IKEA-möbler via Taskrunner. Våra omdömessystem ser till att de som är duktiga får fler uppdrag, och de med sämre omdömen försvinner från marknaden. Precis som det borde vara i alla branscher.

Erik Wallin, grundare Baghitch

Robin Szekely, grundare Taskrunner


Detta är en debattartikel av Erik Wallin, grundare Baghitch och Robin Szekely, grundare Taskrunner. Vill du också skriva för Di Digital? Mejla digital@di.se!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera