Hoppa till innehållet

Tech-hotellet med eget cricketlag

It-bolagens bostadsjakt är jackpot för Stockholms lägenhetshotell. Stayat, med hotell i Bromma och Kista, har så många indiska it-konsulter bland gästerna att man har startat ett eget cricketlag.

Stayat Royals tisdagsträning i Husby. Från vänster: Mathan Prasad, it-konsult på TCS, Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS, och Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM.
Stayat Royals tisdagsträning i Husby. Från vänster: Mathan Prasad, it-konsult på TCS, Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS, och Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM.Foto: Evelina Carborn

Mathan Prasad är en av dussintals indiska it-konsulter som bor på Stayat lägenhetshotell i Bromma. Här har han vänner, tillgång till sällskapsrum och biljardbord – för att inte nämna ett eget cricketlag.

”När jag flyttade till Sverige i första vändan tänkte jag att det nog mest skulle bli jobb, jobb, jobb. Men kollegorna på kontoret har fått mig att börja gå hem vid 17-tiden. Jag gillar balansen mellan jobb och fritid här i Sverige”, säger Mathan Prasad, en 27-årig it-konsult från södra Indien.

It-konsulten Mathan Prasad hemma i soffan på Stayats lägenhetshotell i Bromma.

Han är en av de cirka 100 indier som bor i Stayats lägenhetshotell intill Alviks tunnelbanestation i Bromma. Betongklossen ser kanske inte mycket ut för världen. Och rummen är knappast billiga. Mathan Prasads arbetsgivare betalar cirka 25 000 kronor i månaden för en pyttetvåa en bit upp i huset. Men Mathan Prasad är ändå helnöjd.

”Jag har bott på ett annat lägenhetshotell och i ett privat boende här i Stockholm. Men det här är bästa stället! När jag kommer hem från jobbet fräschar jag upp mig på rummet, går ner och tar en kopp te och sedan spelar biljard i flera timmar med mina vänner”, säger han med en nick till biljardrummet i närheten av receptionen.

Ni har så fint gräs här i Sverige

Cirka hälften av de 182 rummen på Stayat i Bromma hyrs av it-konsulter från olika delar av Indien. Ett 20-tal av konsulterna har med sig familjen och hotellet har ett barnrum i källaren. I sällskapsrummet hörs engelska, hindi och tamil om kvällarna. I korridorerna doftar det vagt av olika sorters curry.

För Mathan Prasad är det hans andra vistelse i Stockholm. Den här gången blir han kvar i ett drygt halvår.

Arbetsgivaren är Tata Consulting Services (TCS), med 700 medarbetare i Sverige. Slutkunden är ett svenskt storbolag som uppgraderar sin e-handelsplatform och Mathan Prasad fungerar delvis som en länk mellan Stockholm och medarbetarna i Indien.

Men just nu känner han inte för att prata om serverstrukturer. Det är tisdag och cricketträningen börjar om mindre än en timme ute i Husby.

”Det var en fantastisk känsla när jag såg affischen om cricketlaget i hotellets reception. Det var vinter då. Och jag fattade inte hur man någonsin skulle kunna spela cricket i Sverige”, skrattar Mathan Prasad.

Tisdagsträning i Husby för cricketlaget ”Stayat Royals". Från vänster: Saravanan Annatchi, it-konsult på IBM, Mathan Prasad, it-konsult på TCS och Venkat Gandrath, lagkapten och it-konsult på TCS.

Idéen till cricketlaget föddes för ett par år sedan när de boende på Stayat ville streama ett cricketmästerskap på tv.

”De var ett helt gäng som satt uppe klockan tre på morgonen för att se den där matchen. Efteråt kontaktade jag Svenska cricketförbundet och förhandlade fram en deal. Vi vill ju locka med mer än bara vanlig hotellservice”, förklarar Niklas Frisell, marknadschef och delägare på Stayat.

Laget heter ”Stayat Royals” och spelar i division tre.

”Cricket är större än man tror i Stockholm. Vi har bra spelare. Utmaningen är bara att spelarna kommer och går under säsongen”, säger han.
Vilopaus i träningen. Mathan Prasad närmast i bild.

Väl framme i Husby möter Mathan Prasad upp med två av sina lagkamrater. Venkat Gandrath är lagkapten och kollega på TCS. Saravanan Annatchi jobbar på IBM.

”Ni har så fint gräs här i Sverige. I Indien spelade vi alltid med jord som underlag. Om man skulle ha barn i Sverige skulle de nog växa upp och bli bra på sporter”, säger Mathan Prasad eftertänksamt.


Läs mer: It-boom för lägenhetshotell
Stockholms bostadsbrist har resulterat i en skriande efterfrågan på lägenhetshotell. Bolag som Stayat, Bizapartment och Part-Time Home håvar in vinsterna genom att hyra ut rum, främst till gästarbetande it-konsulter.

Från vänster: It-konsulten Mathan Prasad i sitt kök i lägenhetshotellet Stayat i Bromma (bilden i mitten). Niklas Frisell, marknadschef på Stayat Hotel Apartments.


De tävlar om it-jättarnas gunst:

Stayat Hotel Apartments

Omsättning 2015:
103 Mkr
Vinst 2015: 8,3 Mkr
Kapacitet: Hotell med 166 rum i Kista och 182 rum i Bromma.
Nya projekt: Hotell med 168 rum i Kista, klart i augusti.
Prisexempel: 22000 kr/mån för 35 kvm i Bromma.

Bizapartment Gärdet AB
Omsättning 2015: 52 Mkr
Vinst 2015: 526.000 kr
Kapacitet: Hotell på Gärdet med 175 rum.
Nya projekt: Hotell i Hammarby Sjöstad med 168 rum klart i april 2017.
Prisexempel: 26000 kr/ mån för 30 kvm på Gärdet.

Part-Time Home Hotel Slagsta AB
Omsättning 2015: 23 Mkr
Vinst 2015: 2,7 Mkr
Kapacitet: 223 lägenheter.
Prisexempel: 11000 kr/mån för 23 kvm.

Part-Time Home Hotel Rotebro AB
Omsättning 2015: 14 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Prisexempel: 13000 kr/mån för 19 kvm.
Nya projekt: Nytt hotell i Rotebro med 94 lägenheter öppnar i augusti.

Sky Hotel Apartments
(Skyotel AB)
Omsättning 2015: 67 Mkr
Vinst 2015: 4,5 Mkr
Antal rum: 143 på Kungsholmen i Stockholm och 70 i Linköping. Även 90 lägenheter i Linköping.
Nya projekt: 12 nybyggda ”executive”-lägenheter i centrala Linköping, klart 1 november.
Prisexempel: 25000 kr/mån för hotellägenhet på Kungsholmen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera