Hoppa till innehållet

Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Tre svenska internetmiljardärer investerar i integrationsappen Welcome. Målet är att skapa hundratusen möten mellan nyanlända och svenskar redan i år.

Welcomes grundare Tobias Rosman, Kim Wijk, Emma Rosman och Klarnas medgrundare Niklas Adalberth (th).
Welcomes grundare Tobias Rosman, Kim Wijk, Emma Rosman och Klarnas medgrundare Niklas Adalberth (th).Foto: Gry Johansson

I höstas lanserades appen Welcome, som ska koppla samman nyanlända med svenskar kring olika aktiviteter.

Utvecklingen har så här långt varit ett ideellt projekt, men nu växlar bolaget upp rejält genom att ta in finansiering från ett par välkända svenska techprofiler. Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberth och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert som går in med totalt 4 miljoner kronor i projektet.

Drömmen är att alla som kommer hit ska få kontakt med en svensk inom en månad.

”Vi kommer att använda det till att bygga upp ett team som kan skala upp verksamheten. Målet är att skapa 100 000 möten mellan nyanlända och svenskar i år”, säger Tobias Rosman, en av initiativtagarna till Welcome.

Appen gör det möjligt att lägga upp olika öppna aktiviteter som användarna av Welcome sedan kan anmäla sig till. Dessutom finns en chattfunktion med direktöversättning, vilket gör att det går smidigt att kommunicera trots att man inte talar samma språk. Sedan i februari finns Welcome i App Store och Playstore och har nu 12 000 registrerade användare.

”Från första dagen man kommer till Sverige så finns Welcome för dig. En dröm för oss är att alla som kommer hit ska få en kontakt med en svensk inom en månad. Det handlar om att ta tillvara på de drömmar och det driv som de allra flesta kommer hit med”, säger Emma Rosman, en av initiativtagarna till Welcome.

Läs mer: Welcome! Webbappen som ska minska utanförskapet

Att de nu får in några av Sveriges mest välkända techprofiler som investerare gör att de nu kan bygga vidare på sin lösning på ett mer strukturerat sätt.

”Det är coolt att den här typen av projekt får finansiering och kan drivas av duktiga entreprenörer. Det blir precis lika effektivt som ett nystartat techbolag fast syftet här är att skapa skillnad för samhället”, säger Emma Rosman. 

Jonas Nordlander, grundare av Avito, är inne på samma spår:

”Vi har tidigare upplevt hur digitala lösningar kan revolutionera folks liv både i Sverige, Ryssland och Afrika. Nu är vi taggade att se vad det kan göra för integrationen”, säger han.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Precis som de flesta nystartade techbolag sneglar Welcomes grundare redan utanför Sveriges gränser.

”Drömmen är att alla som kommer till Sverige börjar använda Welcome i år. Sen vill vi göra samma sak i Europa nästa år”, säger Emma Rosman. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera