Hoppa till innehållet

Techprofiler flyr Eniros styrelse – aktien rasar

Eniros aktie rasar på uppgiften att fem tunga profiler lämnar de krisdrabbade sökbolagets styrelse. Bland dem kan nämnas ordförande Lars-Johan Jarnheimer, Stina Honkamaa Bergfors samt Anna Settman.

Stina Honkamaa Bergfors, Lars Jarnheimer och Anna Settman hoppar alla tre av sina styrelseuppdrag i krisande Eniro.
Stina Honkamaa Bergfors, Lars Jarnheimer och Anna Settman hoppar alla tre av sina styrelseuppdrag i krisande Eniro.Foto: Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/TT, Katja Annola.

Det råder massflykt från styrelsen i Eniro. Under tisdagsmorgonen meddelade bolaget att dess ordförande Lars-Johan Jarnheimer, främst känd som före detta vd för Tele2, lämnar styrelsen.

”Jag har nog inte jobbat så mycket som jag gjort de senaste ett och ett halvt åren ens när jag jobbade operationellt”, säger Lars-Johan Jarnheimer till Di.se.

”När bolaget har gått igenom det som Eniro gått igenom blir styrelsen per automatik väldigt operativ och då tror jag att det är bra att det kommer in en ny styrelse så att det blir en normal relation mellan bolaget och styrelsen.”

Samma sak gäller techprofilerna Stina Honkamaa Bergfors, grundare på Youtubenätverket United Screens, och Anna Settman, grundare och partner på riskkapitalbolaget The Springfield Project. Även Leif Fredstedt och Cecilia Lager har avböjt omval.

Jag vill koncentrera mig på mitt styrelseuppdrag i Ikea, samt på H&M.

Aktien rasade på beskedet. En halvtimme efter börsens öppning hade kursen backat drygt 13 procent till 66 öre. Följ kursen live på Di.se.

Stina Honkamaa Bergfors har en bakgrund som Sverigechef för Google. Hon sitter även i Ikeas styrelse. I början av februari kunde Di Digital rapportera att hon även sätter sig i H&M:s styrelse till våren.

"Jag har tackat nej till omval eftersom jag vill koncentrera mig på mitt styrelseuppdrag i Ikea, samt på H&M där jag är föreslagen som styrelsemedlem inför årsstämman i maj", säger Stina Honkamaa Bergfors till Di Digital.

Läs mer: Springfield har 80 miljoner på fickan - investerar i ett tiotal startups

Cecilia Lager sitter även i styrelserna för kommunikationsbolaget Intellecta och konsultbolaget Knowit, bland andra uppdrag. Leif Fredsted har vid sidan om sitt uppdrag för Eniro suttit i styrelsen för Vivaki, som erbjuder digitala annonslösningar på flera nordiska marknader.

Läs mer: Dubbelt upp och vinst för United Screens

Valberedningen föreslår Björn Björnsson till ny ordförande. Nya ledamöter blir Joachim Berner, Örjan Frid och Ola Salmén. Det framgår av kallelsen till årsstämman den 27 april.

"Eniros styrelse har under några år haft en onormalt stor arbetsbelastning vilket ställt stora krav på ledamöterna och valberedningen har varit medvetna om behovet av att hitta en helt ny styrelse. Vi föreslår en styrelse bestående av fyra ledamöter med stor kompetens och relevant erfarenhet. Vi har strävat efter en sammansättning som matchar de behov bolaget har just nu och vi är glada att vi kan föreslå en styrelse med såväl stor finansiell kompetens som bred erfarenhet av förändringsarbete och relevanta branscher som IT och media", säger Pehr-Olof Malmström, ordförande i Eniros valberedning, i ett uttalande.

Björn Björnsson har en bakgrund som finansanalytiker, kapitalförvaltare och rådgivare. Han har suttit i en lång rad svenska bolagsstyrelser, bland annat har han varit ordförande i Bure Equity fram till 2012 och dessförinnan suttit i styrelser som E Öhman Jr, Skandia, Billerud och JM.

Joachim Berner leder Christian Berner Invest AB men har också varit chefredaktör för såväl Dagens Nyheter som Expressen och varit redaktionschef på Göteborgsposten och Privata Affärer. Därutöver har Joachim även varit vd för en av landets ledande reklambyråer Lowe Brindfors.

Berner är även styrelseordförande i Lokaltidningen Mitt i Stockholm och Handelshögskolan i Göteborg.

Eniro har befunnit sig i en konstant kris sedan katastrofrapporten den 16 juli 2014. Sökjätten chockade då marknaden med en rapport långt under förväntan och aktien rasade med 30 procent.

Kursen stod då i 64 kronor, att jämföra med dagens kurs på knappt en krona.

Eniro reagerade genom att sparka förre vd:n Johan Lindgren och polisanmäla honom för bokföringsbrott.

Sommaren 2015 lämnade storägaren och it-miljardären Staffan Persson Eniros styrelse av ”personliga skäl”.

Di Digital söker Anna Settman.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera