Hoppa till innehållet

Terranet tar in 25 miljoner och ska till börsen

Terranet har tagit in 25 miljoner kronor och närmar sig ett genombrott i Indien. Samtidigt förbereder mjukvarubolaget en börsintroduktion och en ny investeringsrunda på 100 Mkr.

Terranets vd Pär-Olof Johannesson.
Terranets vd Pär-Olof Johannesson.

Terranet (NTL) utvecklar en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan att använda wifi, 3G, 4G eller GSM.

Tekniken gör det möjligt att låta mobiler kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master. Tekniken – som kallas proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation – kan användas för att distribuera film och musik i områden som saknar uppkoppling eller för att låta fordon kommunicera med varandra.

Nyligen stängde Lundabolaget en finansieringsrunda på 25 miljoner kronor där de befintliga ägarna Dan Olofsson, förre Qliktech-vd:n Måns Hultman och Knutsson Holdings finns bland de större investerarna.

Nu befinner vi oss i ett läge där vi är välfinansierade.

”Vi har fyllt emissionen och tar sikte på en börsnotering”, säger Pär-Olof Johannesson (NTL), vd för Terranet.

Inför noteringen förstärks styrelsen och Christian Lagerling, en av investmentbanken GP Bullhounds (NTL) två grundare, går in som ordförande.

Plats i styrelsen tar även den tidigare Microsoft-chefen och Scaladogrundaren Sami Niemi samt Gajinder Vij, produktchef på Intel.

Läs mer: Lundabolag vill skapa loppmarknad för datatrafik

”Nu befinner vi oss i ett läge där vi är välfinansierade. Tidigare har man tagit in kapital för att kunna utveckla infrastrukturen. Nu tar vi in kapital för att accelerera arbetet att få ut våra produkter på marknaden”, säger Christian Lagerling, styrelseordförande för Terranet.

Enligt Christian Lagerling ska man i samband med börsnoteringen, som planeras till början av nästa år, ta in ungefär 100 Mkr.

”Det här är ett av regionens mest lovande bolag. Terranet har blivit mer institutionellt de senaste sex till nio månaderna och det gör att vi har möjlighet att ta in mer kapital från större aktörer.”

Terranet har flera affärsområden, bland annat arbetar man med att skapa en digital loppmarknad för överbliven datatrafik där man för diskussioner med flera ledande operatörer i Europa. Utöver det vill man dels komma in med sin kommunikationsplattform i bilindustrin och dels komma in med sin teknik hos medieleverantörer så att de kan distribuera film till platser som saknar uppkoppling.

”Inom bilindustrin finns en gigantisk marknadsmöjlighet och applikationen för att sälja överbliven datatrafik skulle kunna ta fart redan under slutet av året”, säger Christian Lagerling.

Målet är att vi ska ha en miljon användare under tredje kvartalet.

I affärsområdet som riktar sig till medieleverantörer är Terranet på väg att sluta avtal med det indiska multimediabolaget Telugu One, som ska använda Terranets teknik för att distribuera film och tv.

”Vi siktar på att lansera tjänsten i Indien under första kvartalet 2017 och målet är att vi ska ha en miljon användare under tredje kvartalet”, säger Pär-Olof Johannesson.

Terranet omsatte i fjol 3,7 Mkr och gjorde en förlust på 17,9 Mkr.

Bolaget har hittills tagit in 175 Mkr i riskkapital.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera