Annons

Tesla jagar nytt kapital

Nytt kapitel i svensk industrihistoria SPONSRAT AV Node Pole

Kry:s vd Johannes Schildt.

Nätläkaren Kry tar in 200 miljoner kronor

Di Digitals redaktion: Viktor Ström, Jonas Leijonhufvud, Miriam Olsson Jeffery, Björn Wallenberg, Josefin Jakobsson, Mimi Billing och Sven Carlsson.

EU:s miljardkrav på Google, Kinneviks nya vd och sexskandal i Binary Capital

Christina Stenbecks Kinnevik säljer Lazada till Jack Mas Alibaba.

Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Tesla jagar nytt kapital

Foto: Rich Pedroncelli
Biltillverkaren Tesla vill fylla kassorna inför lanseringen av den nya budgetmodellen Model 3.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tesla planerar att ta in upp emot 1,15 miljarder dollar genom en kombination av aktier och konvertibler. Planen för Tesla är att använda kapitalet för att stärka balansräkningen och ytterligare minska riskerna som är förknippade med uppskalningen av verksamheten på grund av lanseringen av Model 3.

Läs mer: Tesla säger sig ha kapat batterikostnaderna rejält

Erbjudandet handlar dels om en nyemission av aktier på 250 miljoner dollar samt ett obligationslån på 750 miljoner som förfaller 2022. Tesla har även gett en 30-dagars option att köpa ytterligare upp till 15 procent av varje erbjudande.

Grundaren och vd:n Elon Musk kommer att delta genom att köpa aktier för 25 miljoner dollar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup och Morgan Stanley har anlitats att hantera erbjudandet.

Nyligen rapporterade Di Digital att Tesla enligt beräkningar från analyshuset UBS skulle behöva spendera  8 miljarder dollar, motsvarande cirka 73 miljarder kronor, för att bygga ut sitt nätverk av laddstationer i USA om bolaget har ambitionen att det ska bli lika enkelt att ladda en elbil som en bränslebil. Detta enligt UBS analytikern Colin Langan i en ny rapport. 

Sammantaget, bland annat med kostnaderna för nya batterifabriker och den nya bilen Model 3, anser Langan att bolaget kan komma att behöva investera 35 miljarder dollar, motsvarande cirka 318 miljarder kronor, fram till 2025.

Läs även: Politiker vill ha Tesla-fabrik till Sverige 

Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post