Hoppa till innehållet

Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion

Tessin fyrfaldigade sin kapitalförmedling under 2016 och förbereder en expansion i Norden. Bolaget säger sig nu vara störst i Sverige på crowdfunding.

Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin. Foto: Tobias Björkgren.
Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin. Foto: Tobias Björkgren.

Startupbolaget Tessin kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2016. Under året förmedlade man 260 miljoner kronor till olika fastighetsprojekt. Det är fyra gånger så mycket som under 2015.

”Vi är störst på crowdfunding i Norden! I fjol förmedlade vi mer kapital än konkurrenter som Fundedbyme, finska Invesdor, Toborrow och Kameo”, säger Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin.

Vi är störst på crowdfunding i Norden!

Antalet långivare och investerare på Tessins plattform dubblades under året till 23 000. Och den genomsnittliga avkastningen på investerat kapital var hela 9-13 procent per projekt, något som resulterat i ett enormt intresse.

”Den genomsnittliga tiden från att ett projekt öppnas upp till dess det är fulltecknat är nu en timme”, förklarar Jonas Björkman.

Tessin tjänar pengar genom att ta ut en avgift från de bygg- och fastighetsbolag som lånar pengar via plattformen. Under 2016 landade bolagets omsättning på 12 miljoner kronor. Vinsten ser ut att bli strax över 1,5 miljoner kronor för året.

Vi säger nej till 7 av 10 projekt just nu.

”I år hoppas vi omsätta 25 miljoner kronor, varav en majoritet inom crowdlending-segmentet. Vi ser stor tillväxt här och tror vi kommer kunna ta en rejäl marknadsandel från bankerna, framför allt för att de själva ständigt minskar sin exponering mot fastigheter”, säger Jonas Björkman.

Läs mer: Över en miljard investerades i svensk fintech 2016

Bolaget kraftsamlar nu för en lansering i övriga Norden.

”Vi tittar primärt på Finland och Norge, men även Danmark är intressant. I samband med det planerar vi i så fall att ta in 50-100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda under andra halvåret i år”, säger Jonas Björkman.

Hittills har inga av Tessins 36 påbörjade fastighetsprojekt drabbats av några större problem än de smärre förseningar som avtalen är gjorda för att klara.

En orsak är att den låga räntan och den starka konjunkturen för närvarande gynnar fastighetsmarknaden. Enigt Jonas Björkman är Tessins team även duktiga på att sålla bort dåliga projekt.

”Vi säger nej till 7 av 10 projekt just nu”, säger han.

Men några garantier för fortsatta framgångar finns ej. Förr eller senare kommer investerarna att drabbas av en eller flera smällar.

Läs mer: Så gick det för Tessin i Di Digital Startup Tour

Till saken hör att det i regel är förenat med en minimuminsats på minst 50 000 kronor när man lånar ut pengar till ett fastighetsprojekt via Tessin. När ett projekt väl går snett kommer det således att slå relativt hårt mot de drabbade investerarna.

Vad händer när ett projekt går åt skogen?

”Vi har en agent som företräder långivarna i varje projekt. De träder in vid en default, det vill säga om pengarna inte betalas ut i tid. Hur mycket man få tillbaka är svårt att säga. Ofta finns det ju en fastighet i botten som utgör en säkerhet. Vidare används andra bolag ofta som borgen i de olika projekten. Men spannet sträcker sig från noll till hundra procent.”

Hittills har ett typiskt Tessin-projekt finansierats till 60 procent via ett banklån, till 20 procent av Tessins användare och till 20 procent av bolaget bakom projektet. Men i år ska plattformen även börja erbjuda sina långivare att ansvara för en större andel av ett fastighetsprojekts lånekapital.

”Tidigare har vi främst kompletterat banken. Nu ska vi erbjuda byggkreditiv, det vill säga täcka 60-80 procent av kapitalbehovet och sätta olika säkerheter i pant på samma sätt som banken”, förklarar Jonas Björkman.

Det första projektet av detta slag väntas redan inom 1-2 månader.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera