Hoppa till innehållet

Tiger-miljardär investerar i bilpoolernas Airbnb

Den danska miljardären Lennart Lajboschitz investerar ett tvåsiffrigt miljonbelopp i Gomore, bilpoolernas svar på Airbnb. Lennart Lajboschitz blev stormrik då han sålde den danska detaljhandelskedjan Tiger till svenska EQT.

Tiger-miljardären Lennart Lajboschitz och Gomores danska vd Matias Møl Dalsgaard.
Tiger-miljardären Lennart Lajboschitz och Gomores danska vd Matias Møl Dalsgaard.

Lennart Lajboschitz drog in cirka 1,5 miljarder danska kronor då han 2012 sålde 70 procent av sitt livsverk, den danska pryl- och heminredningskedjan Tiger, till Investors private equity-fond EQT. Kedjan, som inte ska förvirras med kostymmärket Tiger of Sweden, finns i dag i över 27 länder och heter TGR i Sverige.

Sedan försäljningen har Lennart Lajboschitz investerat i en rad projekt, från ett soppkök i en övergiven kyrka i Köpenhamn till säkerhetsföretaget Certa, skriver affärstidningen Berlingske Business. Nu står det klart att han även köper 7 procent av den danska bildelningstjänsten Gomore.

”Han har investerat tvåsiffrigt miljonbelopp i att köpa cirka 7 procent av Gomore”, säger Ann Boström, marknadschef för Gomore i Sverige.

Läs mer: Bilpooler kräver sänkt moms

Gomore kom till Sverige 2014. I början ägnade man sig främst åt att organisera samåkning och privat uthyrning av bilar. I slutet av 2015 lanserade man även ett nytt upplägg där kunden privatleasar en bil för en fast månadskostnad, och sedan hyr ut den när den inte behövs.

Mer om tjänsten: Gomore lanserar leasingtjänst

”Vi har hundratals bilar för uthyrning i Sverige och växer med ett 50-tal bilar per månad just nu”, säger Ann Boström.

Vid sidan av Danmark och Sverige finns Gomore även i Norge, Spanien och Frankrike. Totalt har bolaget en miljon medlemmar, varav 45.000 i Sverige. Ambitionen är att fortsätta expandera i Sverige och internationellt, något som underlättas av Lennart Lajboschitz investering.

”Vi tycker det är fantastiskt roligt att Lennart Lajboschitz blir delägare i Gomore. Hans erfarenheter och tillgång till många marknader kommer att hjälpa oss att expandera vidare på andra marknader. Vi har precis lanserat i Frankrike och hoppas även lansera i Tyskland i år”, säger Ann Boström.

Gomore tjänar pengar genom att ta en procentsats av priset samt får en provision från Leaseplan som ansvarar för fordonsflottan.

Bolaget startades som en samåkningstjänst i Danmark 2005 av Matias Møl Dalsgaard och Søren Riis. Sedan 2013 är även den danske it-entreprenören Jesper Buch en av delägarna.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera