Hoppa till innehållet

Tio bolag tar plats i The Springfield Projects acceleratorprogram 

Shopping och spel står i fokus när tio unga tech-bolag släpps in i The Springfield Projects senaste acceleratorsprogram. ”Hälften av bolagen har kvinnliga medgrundare”, säger Anna Settman, partner på Springfield.

Den fjärde generationen bolag som Springfield Project investerar i. Längst fram står Anna Settman, till vänster om henne Anders Lindqvist och Johannes Hobom till höger.
Den fjärde generationen bolag som Springfield Project investerar i. Längst fram står Anna Settman, till vänster om henne Anders Lindqvist och Johannes Hobom till höger.

Under onsdagskvällen blev det klart. Tio unga techbolag släpps in i fjärde omgången av The Springfield Projects acceleratorsprogram. Riskkapitalbolaget har därmed investerat i totalt 33 startupbolag sedan första omgången under hösten 2014.

Vid 19-tiden stod hela gänget samlat utanför Springfields lokaler i A-house, som ligger i gamla Arkitekthögskolan i Stockholm.

”Över 100 bolag har sökt till denna omgång. De kommer från hela landet, vilket är roligt”, säger Anna Settman, medgrundare och partner på Springfield Project.

I vanlig ordning investerar Springfield Project upp till en halv miljon kronor per bolag (se lista nedan).

Av de tio som släpps in i värmen är sju av dem så pass nya att de ännu inte lanserat en färdig produkt eller tjänst. Åtta är baserade i Stockholm.

”Samtliga Stockholmsbolag kommer sitta i våra lokaler. Vi blir väl 40 personer här nu. Men vi ser oss inte som en inkubator eftersom vi investerar i alla bolagen”, säger Anna Settman.

Shopping, spel och sociala nätverk står i fokus i den senaste vågen av bolag.

”Många bolag inom hälsa, mode, skönhet och träning har sökt sig till oss i år. En annan trend är att flera bolag är datadrivna, men en inbyggd intelligens i sin tjänst”, säger Anna Settman.

Anders Lindqvist och Anna Settman, grundare av The Springfield Project.

Hon är särskilt stolt över att andelen kvinnliga grundare är betydligt högre än vad som brukar vara fallet i startupsammanhang.

”Hälften av bolagen har kvinnor med i grundarteamet. Vi har haft en ambition från början att ha hälften-hälften. Tittar man lite annorlunda så hittar man de kvinnliga grundarna. Åldersspannet är dessutom stort, mellan 18 och 47. Det finns folk som är äldre än mig bland grundarna”, säger hon och skrattar.

Läs mer: Hälften kvinnor även i Stings nya startup-fält

Springfield Project ger inga garantier om följdinvesteringar. Men av de 14 bolag som ingick i de första två acceleratorrundorna, hösten 2014 och våren 2015, har hälften lyckats locka ytterligare kapital.

The Springfield Project startades 2014 av Anna Settman, som tidigare var vd på Aftonbladet, och Anders Lindqvist, tidigare partner på IT-Provider och Via Venture. Sedan dess har man dragit in 100 miljoner kronor i riskkapital för investeringar i startupbolag i tidiga skeden.

En av de tongivande investerarna är it-miljardären Staffan Persson, känd för sina investeringar i bolag som Eniro, Unibet och Dibs.


Här är listan på de 10 bolag som ingår i vårens acceleratorprogram:

Deeply me: En personlig shoppingtjänst som med hjälp av artificiell intelligens (AI) förutspår vad kunden är intresserad av för plagg.

Klue: Erbjuder experter digitalt som värderar och beskriver dina värdeföremål för en bättre affär, oavsett var du väljer att sälja dina föremål.

Naturligt snygg: Kallar sig Sveriges ledande destination inom ekologisk skönhet. 

The Folklore Company: Lyfter in broderiet i den digitala världen så att kunderna får designa sina egna broderimönster.

Saleskick: Ett digitalt verktyg som hjälper säljteam att enkelt motivera, coacha och administrera sina säljare.

Colooc: Digital stöldskyddssamverkan genom beacons och mobiler. 

Forgotten Key: En indiespelstudio som skapar atmosfäriska äventyr.

Go Frendly: En social plattform där primärt kvinnor kan hitta nya vänner i olika faser i livet.

Betspawn: En plattform för betting inom e-sport.

Sana: En AI-lärare (artificiell intelligens) som genererar individualiserade, engagerade och interaktiva förklaringar.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera