Hoppa till innehållet

Tio heta bubblare inom fintech

I skuggan av de stora fintechbolagen som Klarna och Izettle frodas en rad mindre företag. Di Digital har valt ut tio av de mest lovande svenska fintechutmanarna som fortfarande är mer eller mindre okända.

Fintechsektorn drog förra året in flest riskkapitalinvesteringar bland svenska startups.
Fintechsektorn drog förra året in flest riskkapitalinvesteringar bland svenska startups.

1. Bambora

Grundat: 2015.
Plats: Stockholm.

Bambora är en udda fågel när man pratar om nystartade fintech­bolag. Bolaget hade i fjol, alltså sitt första riktiga verksamhetsår, en omsättning på cirka 1,7 miljarder kronor. Anledningen är att Bambora består av en grupp befintliga bolag som har köpts upp och fogats samman till en storkoncern. ”Världens största startup”, som vd:n Johan Tjärnberg brukar kalla bolaget.

Johan Tjärnberg är vd för Bambora, riskkapitalbolaget Nordic Capitals nya betalkoncern Foto: Viktor Ström

Johan Tjärnberg är vd för Bambora, riskkapitalbolaget Nordic Capitals nya betalkoncern. Foto: Viktor Ström

Bambora inriktar sig, liksom Klarna, Adyen, Stripe och Handelsbankens Ecster, på betalningar. Kockarna bakom Bambora är riskkapitalbolaget Nordic Capital som har avsatt runt 4,5 miljarder kronor för att snabbt bygga upp ett stor­företag. Med dessa muskler är det troligt att Bambora inom kort kommer att vara ett lika välkänt varumärke som andra betaltjänster.

Läs mer: Nordic Capital lanserar miljardkoncern inom betalningar


Behaviosec

Grundat: 2006.
Plats: Luleå.

Behaviosec är ett it-säkerhetsföretag som riktar sig mot finansbranschen. Bolaget har tagit fram en mjukvara som lägger ett extra säkerhetslager på bankernas plattformar genom att identifiera hur användarna rör mus och tangentbord.

Foto:

Bolaget har tagit in cirka 60 miljoner kronor i riskkapital från bland annat det svenska riskkapitalbolaget Northzone. Behaviosec har varit i  gång i snart tio år, men om man får tro branschen kan genombrottet stå för dörren.

Läs mer: Riskkapitalbolaget Octopus tar in 1,2 miljarder


Billhop

Grundat: 2011.
Plats: Stockholm.

Billhop startade med idén att göra det möjligt att betala fakturor med kreditkort. Tanken var att konsumenter på så sätt kunde samla bonuspoäng eller förlänga kredit­tiden.

Foto:

Billhops grundare och ledning: Roozbeh Charli, Sebastian Andreescu och Erik Malm.

Det senaste året har bolagets affärsidé kommit att handla enbart om företag. Tillsammans med kortföretagen har Billhop tagit fram nya typer av kreditlinor för företag kopplade till fysiska eller virtuella kreditkort. Bolaget planerar att inom kort gå in på den brittiska marknaden.

Bland finansiärerna finns Per-Otto Hyland, son till tv-legendaren Lennart Hyland och tidigare Nordenchef för bankjätten Crédit Suisse.

Läs mer: Billhop tar in 18 miljoner – siktar på storföretag


Instantor

Grundat: 2010.
Plats: Stockholm.

Instantor har tagit fram en mjukvara som kopplas samman med bankerna för att gå igenom en individs transaktionshistorik. Historiken analy­seras av mjukvaran och resultatet är en färdig kreditprövning på några ­sekunder. Bolagets teknik har potentialen att bli en grundläggande infrastruktur för olika typer digitala konsumenttjänster kring kredit­givning.

Instantors ena grundare, Johan Grundström, har tidigare startat och sålt kasinosajterna Maria Bingo och Mama Mia Bingo.

En lite oväntad detalj är att Jonas Mårtensson, vice vd för Mojang som har tagit fram spelet Minecraft, sitter i bolagets styrelse.

Läs mer: Finsk fintech prisades på Stockholm-event


Klirr

Grundat: 2015.
Plats: Stockholm.

Klirr riktar sig, liksom många nya finansbolag, mot unga sparare. Bolaget har tagit fram en mobilapp som ska göra det enkelt och roligt att spara. Skillnaden mellan Klirr och andra liknande bolag är affärs­modellen.

Foto:

Klirr är ett fondbolag och ser mobilappen som bolagets distri­butionskanal för de egna index­fonderna. Storbankernas fondbolag har fortfarande en stark ställning, men i takt med nedmonteringen av bankkontor och mer klagomål kring höga fondavgifter lär vi se fler ut­manare på området.  Klirr drivs bland annat av Per Sköld, grundare av e-handelsbolaget Bangerhead.

Läs mer: Sparappen Klirr nästa fintech-stjärna


Knc Miner

Grundat: 2013.
Plats: Stockholm/Boden.

KNC Miner har gjort sig kända för sina stora datahallar i Boden där de bryter kryptovalutan bitcoin.

Foto:

Knc Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Hajpen runt bitcoin har det senaste året bytts ut mot ett växande intresse för blockchain – tekniken bakom valutan. KNC Miner kan därmed stå inför en omställning av sin affär. Oavsett är de det ledande bolaget på området i Sverige och om­sätter ett par hundra miljoner i sina digitala bitcoingruvor.

Läs mer: KNC Miner frias i tingsrätten


Lendify

Grundat: 2014.
Plats: Stockholm.

Marknaden för så kallade ”person till person”-lån drabbades av ett tungt bakslag när den äldsta aktören, Trustbuddy, gick i konkurs. Att Trustbuddy dessutom har hanterat kundernas pengar på ett misstänkt kriminellt vis har skadat förtroendet.

Men det står ändå mer eller mindre klart att branschen kommer att växa och vara en viktig komponent i framtidens finansiella system.

Lendify är bra positionerat för den utvecklingen. Bland Lendifys finansiärer finns bland annat grundarna av börsaktuella Resurs Bank.

Läs mer: Ny utmanare inom digitala lån


Lifeplan

Grundat: 2008 (köpt av Benifykoncernen 2012).
Plats: Göteborg.

Lifeplan är det hittills enda svenska bolag som på allvar har gett sig på tekniken med helt automatiserad sparrådgivning. Bolaget skapar portföljer åt sina sparare som sedan fördelas om automatiskt i takt med att olika tillgångsslag ökar eller minskar i värde.

Foto:

Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.

Lifeplan är helt inriktat på att sälja rådgivning för förvaltning av tjänstepensioner, och har de senaste åren plockat in kunder som Klarna, Ikea och Ericsson. Automatiserad förvaltning av pensioner i lågprisfonder är en starkt växande marknad internationellt. Till exempel investerade svenska Kinnevik nyligen 500 miljoner kronor i amerikanska Betterment som gör just detta.

Läs mer: Pensionssajten Lifeplan: ”Vi är Europas största robothandlare”


Trustly

Grundat: 2008.
Plats: Stockholm.

Trustly har tagit fram en tjänst som gör det möjligt för kunder att betala direkt från sitt bankkonto på e-­handelssajter. Bolaget omsatte över 100 miljoner kronor och gjorde drygt 20 Mkr i vinst 2014. I fjol inledde Trustly en omfattande expansion i  Europa.

Foto:

Trusly är välkapitaliserat för expansion. Utöver att bolaget drivs med god vinstmarginal tog det 2014 in motsvarande 200 Mkr i riskkapital från franska Bridgepoint Development Capital.

Läs mer: Trustly plockar chefer från Klarna och H&M


Wint

Grundat: 2007.
Plats: Hagfors.

Det lilla svenska redovisningsföre­taget Fortnox ­håller just nu på att bli uppköpta av revisionsjätten Visma för 1,2 miljarder kronor. Men efter Fortnox kommer redan en ny generation av digitaliserade redovisningstjänster.

Foto:

Björn Elfgren är vd på den digitala revisionsbyrån Wint.

En handfull svenska bolag är inriktade på att automatisera och digitalisera kvittohantering och redovisning. Ett av dem som har kommit längst är Wint i Hagfors. Bolaget har tagit fram vad de kallar ”papperslös bokföring”, säkerligen en dröm för många småföretagare i deklarationstider.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera