Hoppa till innehållet

Trendbrott: Apples Iphone-försäljning saktar in

För första gången sedan Iphone släpptes 2007 saktar försäljningstillväxten ned – och det rejält. Apple slog nytt vinst- och försäljningsrekord under fjärde kvartalet 2015, men missade marknadens förväntningar.

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto: TT/Eric Risberg

Apple, ett av världens mest älskade och hatade företag, har slagit nya rekord. Siffrorna för det fjärde kvartalet 2015 visade en vinst på 18,4 miljarder dollar, motsvarande 157 miljarder kronor. Det innebär en liten ökning, med drygt två procent, jämfört med samma period 2014.

Trots nytt rekord är det långt ifrån vinstökningen under förra kvartalet med 31 procent

Omsättningen uppgick till 75,9 miljarder dollar, en ökning med knappt två procent. Det var lägre än Wall Streets förväntningar på 76,6 miljarder dollar.

Under kvällens resultatsamtal refererade Apples vd Tim Cook till att den turbulenta världsekonomin har påverkat bolagets resultat, och hänvisade till stora förändringar i valutakurser.

"Det gör det dyrare för Apple att sälja produkter utomlands", sa Tim Cook.

Iphone-försäljningen slog också rekord under 2015, och har ökat årligen sedan lanseringen 2007. En del tyckare hade förutspått en nedgång under det senaste kvartalet, baserat på rapporter från leverantörer till Apple. De fick alltså fel, men med en liten marginal.

"Situationen i Kina har varit en oro för många investerare. Vi har sett motsatta resultat. Under demberkvartalet gjorde vi, trots det turbulenta läget, vårt bästa kvartal i Kina", sa Tim Cook.

Dock visade dagens siffror den svagaste kvartalsökningen hittills, med bara 0,4 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014. Motsvarande siffra året innan var 46 procent upp.

Antal sålda Iphones gick från 74,5 miljoner till 74,8 miljoner. Julhandeln brukar innebära stora ökningar för Apple och kvartalet är ett trendbrott. Apple är beroende av en gynnsam utveckling för Iphone, som står för två tredjedelar av bolagets resultat.

Dagens siffror visade den svagaste kvartalsökningen hittills.

Apple redovisade inga separata försäljningssiffror för produkter som Apple Tv och Apple Watch. De ingår i kategorin "övriga produkter", som ökade med hela 62 procent år till år. Försäljningen av Mac-datorer gick ner från 5,5 miljoner till 5,3 miljoner.

När det gäller Ipads försäljningsutveckling, som liksom för andra tillverkare har varit i en nedåtgående spiral de senaste åren, tappade Apple hela 25 procent. Det trots lanseringen av nya Ipad Pro under kvartalet.

Apple-aktien gick upp under börsdagen, då besked om ett något ökat oljepris kom. Aktiekursen har annars gått stadigt nedåt, med 13 procent sedan förra kvartalet, i spåren av en osäker marknad i Kina och sjunkande oljepris.

Marknaden reagerade på dagens resultat med att Apples aktie gick ner mellan en halv och en procent på eftermarknaden. Efter kvällens resultatsamtal låg kursen på drygt 2,5 procent ner.

Tim Cook sa under samtalet att man förväntar sig att Iphone-försäljningen för första gången kommer att gå ner under pågående kvartal. Och förutspår ett tapp i omsättning, från 58 miljarder dollar till 50-53 miljarder dollar. 

Läs även: Starka siffror väntas från techjättarna - förutom från Twitter

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera