Hoppa till innehållet

Truecaller: ”Rundan kommer att bli större”

Investeringen om 100 miljoner kronor i Truecaller är en del av en större finansieringsrunda. Det säger det hajpade bolagets vd Alan Mamedi till Di Digital.

Alan Mamedi, Truecallers vd.
Alan Mamedi, Truecallers vd.

Stockholmsbolaget Truecaller (NTL), vars telefonboksapp i mars hade 250 miljoner användare, har hittills tagit in drygt 700 miljoner kronor i riskkapital.

Intäkterna har dock hittills varit blygsamma. I fjol omsatte Truecaller 3,5 Mkr och i vintras införde man reklam anpassad efter vilka samtal användaren ringer från sin telefon. Då hade bolaget inget behov av ytterligare externt kapital, enligt grundaren Alan Mamedi.

Nu har Zenith Venture Capital har köpt aktier och optioner i Truecaller för totalt 100 miljoner kronor. Fler investerare tillkommer, enligt vd:n Alan Mamedi.

”Vi kommenterar just nu inte övriga investerare, men så mycket kan jag säga att den (finansieringsrundan, red:s anm.) kommer att bli större”, säger han i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Truecaller backade från mer riskkapital

Truecaller sökte i fjol 900 miljoner kronor i riskkapital till en värdering på 9 miljarder kronorm, enligt Techcrunch. Senare drog man sig dock tillbaka från kapitalmarknaden, vilket Di Digital avslöjade i somras.

Pengarna som nu är på ingång ska tillbaka in i verksamheten, enligt bolaget.

”Kapitalet kommer självklart återinvesteras i vår expansionsplan, även fast behovet inte finns. 2016 har varit ett fantastiskt år då vi börjat monetarisera på vår nya annonsplatform”, säger Alan Mamedi.

”Zenith har ett starkt nätverk och erfarenhet inom vårt område och vi ser ett strategiskt värde att ha dem ombord, samt att det gör det möjligt för nyckelmedarbetare att också kunna finansiera sina optioner som löper ut under 2017.”

Läs mer: Tommy Jacobson: ”Truecallers omställning imponerar”

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam äger 12 procent var av bolaget, enligt den senaste årsredovisningen. Den största externa ägaren är riskkapitalbolaget Sequoia, som äger 25 procent av aktierna.

Riskkapitalbolagen Kleiner Perkins Caulfield & Buyers, Open Ocean och Atomico äger 12 procent respektive 9 procent och 8 procent av bolaget. Även affärsänglarna Stefan Lennhammer och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har investerat i Truecaller.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera