Hoppa till innehållet

Truecallers ordförande: "Det har skett en sättning på marknaden"

"Det finns ett fokus på intäktsmodeller som inte fanns för sex- eller tolv månader sedan". Det säger Stefan Lennhammer, styrelseordförande i Truecaller och Vionlabs, i en intervju med Di Digital.

Stefan Lennhammer (i mitten till vänster) med Truecallers medgrundare Alan Mamedi (till vänster) och medarbetare Kim Fai Kok (mitten till höger) och Jonas Berg (till höger)
Stefan Lennhammer (i mitten till vänster) med Truecallers medgrundare Alan Mamedi (till vänster) och medarbetare Kim Fai Kok (mitten till höger) och Jonas Berg (till höger)Foto: Pax Engström

Stefan Lennhammer är en av den svenska internetsektorns mest profilerade privatinvesterare. Han är delägare och styrelseordförande i Vionlabs, som Di Digital skrev om tidigare i veckan.

“Jag tror vi har hittat en produkt där efterfrågan kommer öka dramatiskt. I det korta perspektivet tittar vi på norden och senare ut mot Europa”, säger han om Vionlabs. Bolagets videotjänst Vionel har haft svårt att få fäste på marknaden och Vionlabs satsar nu istället på att utveckla tekniken som ett analysverktyg för företagsmarknaden. 

Läs även: Hajpad videotjänst läggs på is – byter fokus mot företagsmarknaden

Mest känd är dock Stefan Lennhammer som styrelseordförande och delägare i Truecaller, som med sina över 200 miljoner användare är en av mobilvärldens verkliga snabbväxare. Bolaget bränner dock pengar i en imponerande takt. År 2014 redovisade Truecaller en förlust på 84 miljoner kronor – på en omsättning om blott 6,7 miljoner kronor.

I somras kom uppgifter om att Truecaller – som redan tagit in hela 430 miljoner kronor i riskkapital – var på väg att fylla på kassorna ytterligare. Enligt sajten Techcrunch är planen att hitta sammanlagt 100 miljoner dollar i ny finansiering, på en värdering av hela bolaget om 1 miljard dollar.

Sedan dess har dock marknadsläget förändrats. I USA sjönk investeringarna i techsektorn kraftigt mot slutet av 2015. Flera amerikanska entreprenörer har tvingats rea ut sina bolag för att få in finansiering.

Stefan Lennhammer avböjer att kommentera Truecallers finansieringsplaner i sak, men han stämmer in i bilden av att investeringsklimatet har hårdnat ordentligt. De amerikanska riskkapitalisterna har blivit mer restriktiva i sina urval, säger han.

"Att det har skett en sättning på den amerikanska marknaden råder det inget tvivel om, så ser det ut de facto”, säger Stefan Lennhammer.

Främst yttrar det sig i ett ökat fokus på faktiska intäkter:

"Kraven på att attrahera kapital är att man kommit lite längre. Det efterfrågas ett fokus på intäktsmodeller som inte fanns för sex- eller tolv månader sedan. Affärsmodellerna måste vara tydligare och klarare än tidigare”, säger han.

Truecallers medgrundare Nami Zarringhalam berättade nyligen för Di Digital att bolaget är på väg att ställa om sin verksamhet för att visa lönsamhet.

I Vionlabs klev det svenska riskkapitalbolaget Zenith Ventures, sedan tidigare delägare i bolagen Urb-it och Zound Industries, nyligen in med ny finansiering. Enligt uppgift till Di Digital handlar det om en investering på 15 Mkr på en värdering om ungefär 150 Mkr.

"På den svenska marknaden upplever jag att förutsättningarna fortfarande är goda för att hitta finansiering, givet att du har en unik och skalbar produkt. Men även här ökar kraven på att du faktiskt kan tjäna pengar”, säger Stefan Lennhammer.

Förutom grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi samt Stefan Lennhammer är riskkapitalbolagen Atomico, Sequoia samt Kleiner, Perkins, Caufield & Buyers alla delägare i Truecaller.

Läs även: Kommentar: "Techpokalypsen" kan gynna Sverige

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera