Hoppa till innehållet

Trumps reseförbud slår mot svenska techbolag

Donald Trumps order som nekar personer från flera muslimska länder inträde i USA ställer till problem, bland annat för svenska flyg- och teknikföretag. 

Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i New York och livesände gårdagens anti-Trump demonstrationer i staden på sin Facebooksida.
Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i New York och livesände gårdagens anti-Trump demonstrationer i staden på sin Facebooksida.

Det rådde på söndagen stor förvirring efter Donald Trumps beslut om inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Förvirringen gällde exempelvis om personer med dubbelt medborgarskap tillåts komma in i USA.

”Enligt den senaste informationen ska man, om man har dubbelt medborgarskap och reser på det svenska passet, få inträde i USA. Det gäller även personalen ombord”, säger Anna Kansell från SAS pressjour.

Så ni förutser inte några schemaförändringar på grund av de nya reglerna?

”Det är för tidigt att säga.”

Hur många passagerare som hittills blivit stoppade från att gå ombord på SAS plan på grund av de nya reglerna fanns inte heller på söndagen. Flygbolaget informeras inte om varför resenärer blir nekade av de amerikanska immigrationsmyndigheterna.

Hade jag varit på resande fot hade jag inte kunnat komma hem till min hustru i New York

”När en passagerare checkar in knappar vi in passdetaljerna. Vårt automatiska system kommunicerar med de amerikanska immigrationsmyndigheternas databas. Då får vi direkt information om en passagerare får flyga eller inte”, säger Anna Kansell.

Flygbolaget erbjuder pengarna tillbaka för dem som nekas inträde på grund av de nya reglerna och som har bokat sin biljett före den 28 januari.

Kostnader för detta, eller utebliven försäljning, går inte att överblicka i dagsläget, enligt Anna Kansell.

I USA är det framför allt tech-industrin som har visat sitt missnöje med de nya reserestriktionerna.

Enligt Reuters har flera kända företagsprofiler kritiserat beslutet, däribland Apples Tim Cook och Teslas grundare Elon Musk.

Bostadsdelningssajten Aribnb har lovat att tillhandahålla gratis boende till personer som nekas inträde i USA. Taxibolaget Ubers vd Travis Kalanick har utlovat kompensation till de förare som inte kan återvända till sina jobb.

Läs även: Airbnb erbjuder gratis boende till drabbade av Trumps inreseförbud 

John Sjölander, som jobbar på Industrifonden och har en bakgrund inom startup-världen, är bekymrad över inreseförbudet.

”Det finns en stor diaspora av mycket ambitiösa perser och iranier i Sverige som naturligtvis behöver resa väldigt mycket i sitt jobb. Många av dem har dubbelt medborgarskap.”

Han funderar också över vilka konsekvenser inreseförbudet kan få på sikt.

”Länder riskerar att motreagera mot USA”, säger han.

Redan i lördags sa företrädare för Iran, enligt Newsweek, att motsvarande restriktioner införs i Iran.

Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza, bor i USA sedan bolaget såldes till en amerikansk aktör för två år sedan. Han är nu på väg att flytta hem till Sverige med sin familj.

”Jag har en konferens inbokad i november, men förutom det har jag inget som jag måste tillbaka till USA för. Men hade jag varit på resa för bara några dagar sedan hade jag inte kunnat komma tillbaka till min hustru som då hade varit ensam med två små barn”, säger han.

Läs mer: Google startar jättefond som svar på Trumps invandringspolitik

Sorosh Tavakoli är född i Iran, men har bott länge i Sverige och har även ett svenskt medborgarskap.

”Alla teknikbolag här är extremt mulitkulturella och beroende av att importera talang. Hos oss var det speciellt så på utvecklingssidan. En begränsning av denna typ av invandring kommer ha stor inverkan på tillväxten för amerikansk techbolag framåt”, säger han.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera