Hoppa till innehållet

Trustbuddys grundare startar nytt bank- och betalbolag

”Ärligt, transparent och säkert.” Så marknadsför sig det nya bank- och betalbolaget Blockbonds. Bakom bolaget står Jens Glasø, grundare av det skandaldrabbade lånebolaget Trustbuddy.

Trustbuddys grundare Jens Glasø står bakom nya bank- och betalbolaget Blockbonds.
Trustbuddys grundare Jens Glasø står bakom nya bank- och betalbolaget Blockbonds.Foto: Rune Øidne Reinertsen

På några korta år gick Trustbuddy från ett hyllat miljardbolag inom person-till-person-lån, till en smutsig härdsmälta på First North. Krisen var ett faktum redan i oktober i fjol, då bolagets nya ledning sa att ”allvarliga oegentligheter” upptäckts i bolaget. Bland annat hade 44 Mkr försvunnit från Trustbuddys klientmedelskonton under oklara omständigheter.

Trustbuddy gick i konkurs i slutet av oktober. Konkursförvaltaren uppgav då för Di att cirka 250 Mkr av Trustbuddys utstående lån på 300 Mkr var att betrakta som ”dåliga”.

Läs mer: Trustbuddys vd: "En planerad bluff ligger bakom"

Sedan dess har en stor grupp långivare, med Trustbuddys grundare Jens Glasø i spetsen, gått ihop för att kräva tillbaka sina pengar med hjälp av ett inkassobolag.

Jag kan bekräfta att jag är ägare till bolaget

Parallellt med detta har konkursförvaltaren försökt sälja Trustbuddys tekniska plattform. Men trots bud från minst tre håll har man ännu inte lyckats få till en affär.

Läs mer: Northmill lägger bud på Trustbuddys p2p-teknik

Nu står det klart att gänget bakom Trustbuddy har en ny satsning på gång. Bolaget heter Blockbonds och backas bland annat upp av Trustbuddys grundare Jens Glasø.

”Jag kan bekräfta att jag är ägare till bolaget, men jag har inte några arbetsuppgifter utöver det”, skriver Jens Glasø i ett mejl till Di Digital utan att vilja ställa upp på en intervju.

Av Blockbonds hemsida framgår dock att organisationen till stor del består av andra Trustbuddy-veteraner.

Läs mer: Så mycket kammade grundaren Jens Glasø hem på Trustbuddy

Chefsjurist är Baard Bjerkaas, som enligt uppgift till Di Digital är en nära vän till Jens Glasø som hjälpte honnom starta Trustbuddy. Även Blockbonds teknikdirektör Magne Fretheim och dess verksamhetschef Jesper Ugland uppges ha jobbat på Trustbuddy.

Di Digital har även mejlat frågor till dessa individer, utan att få svar.

Enligt Blockbonds hemsida ska tjänsten lanseras ”inom kort”. Bolaget uppger att man redan har tre kontor, ett i Silicon Valley, ett i Stavanger och ett i Jens Glasøs hemstad Kristiansand.

Blockbonds hemsida.

Enligt hemsidan ska Blockbonds tjänster riktas till de 2,5 miljarder människor i världen som saknar traditionella banktjänster.

”Blockbonds strävar efter att demokratisera tillgången till finansiella tjänster för alla i världen, genom att överbrygga gapet mellan kryptosfären och den traditionella finansmarknaden”, heter det.

Tjänsten ska använda sig av blockchain, tekniken som används för överföring av krypterade valutor som bitcoin.

”Genom att utnyttja blockchainteknik kan vi skapa ett betalningssystem där alla kan hantera sitt sparande, sina betalningar och investeringar på ett ärligt, öppet och säkert sätt”, står det på hemsidan.

Rent konkret ska Blockbonds erbjuda en digital plånbok som kopplas till ett slags bankkonto. Plånbolken ska kunna användas för e-handel, men även investeringar i olika finansiella instrument som aktiefonder, heter det.


Trustbuddys konkurs har många förgreningar

I skuggan av Trustbuddys konkurs har Di kunnat avslöja en mängd förgreningar till skandaler inom PPM-systemet. Bland annat har Di läst en graverande mejlkorresponsens mellan Trustbuddys grundare Jens Glasø och den ökände finansmannen Emil Amir Ingmanson.

I ett mejl från oktober 2014 utger sig Ingmanson för att företräda Falcon Funds, med tre PPM-fonder på Malta, och säger sig vilja köpa Trustbuddys dåliga krediter.

Ett år senare förmedlades ett nödlån till Trustbuddy på 30 Mkr från Emil Amir Ingmansons privata bolag Solid Venture Capital. Detta kan tolkas som att Emil Amir Ingmanson suttit på dubbla stolar då han bidragit till att PPM-pengar använts på ett sätt som gynnat honom privat.

Lånet i fråga hade en skyhög ränta på 30 procent och gav en omedelbar kickback på 3 Mkr till Solid Venture Capital. Det resulterade även i att Solid Venture Capital blev en av Trustbuddys största fodringsägare efter konkursen.

Som Di tidigare rapporterat misstänker Pensionsmyndigheten att Falcon Funds under en längre tid ägnat sig åt fulspel med pensionsspararnas pengar.

Läs mer: Misstänkt mjölkning i Maltafonder 

Läs mer: PPM nödstoppar fem fonder, misstänker ID-kapningar


Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera