Hoppa till innehållet

Tuffa villkor i Amras kapitalrunda

Amra får in läkemedelsjättarna Novo Nordisk och Pfizer som investerare. Men dokument som Di Digital tagit del av visar att det var hårda nypor från de nya investerarna i samband med nyemissionen.

 

Amras vd Tommy Johansson under pitchtävlingen Di Startup Tour i december i fjol.
Amras vd Tommy Johansson under pitchtävlingen Di Startup Tour i december i fjol.Bild: Patrik Olsson

I måndags stod det klart att Linköpingsbolaget Amra tar in 80 miljoner kronor i riskkapital från läkemedelsjättarna Novo Nordisk och Pfizer samt riskkapitalbolaget Industrifonden. Pengarna och investerarna ska hjälpa Amra (NTL), som mäter kroppsfetter med en magnetkamera, att skala upp bolaget till nästa nivå.

Men det var hårda nypor från investerarna i samband med kapitalrundan. Vd:n och medgrundaren Tommy Johanssons ägarandel har nämligen krympt rejält. Innan transaktionen ägde han nästan 13 procent av bolaget, den andelen har nu krympt till 7,4 procent.

Läs mer: Snillebolaget Amra tar in 80 miljoner kronor

Dokument från Bolagsverket som Di Digital tagit del av visar att Pfizer, Novo Nordisk och Industrifonden nu kontrollerar över 60 procent av bolaget. I nyemissionen köper de 81 726 preferensaktier i Amra.

Värderingen för Amra landar på 116 miljoner kronor i samband med transaktionen (pre money). Enligt dokumenten från Bolagsverket tar Amra in fem miljoner dollar, motsvarande 45 Mkr, i nyemissionen, vilket alltså är lägre än de 80 miljoner kronor som Amra enligt ett pressmeddelande tog in.

Men det är vanligt att en kapitalrunda investeras i flera omgångar, till exempel efter att ett bolag uppnått ett specifikt mål. Exempelvis kan Amra enligt avtalet få tillgång till resterande delen av investeringen när de når en viss omsättning.

Läs mer: De tog hem segern i Di Startup Tour

Foto: Patrik Olsson


Mer om Amras jätterunda i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/microsoftkopersimplygon-amraijatterundaochai-krigiusa

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera