Hoppa till innehållet

”Tyvärr – teknik kan inte rädda världen”

Trots att hållbarhet är techbranschens nya favoritområde är de två världarna inte helt kompatibla. Di Digitals Josefin Jakobsson förklarar varför vi aldrig kommer att se ett Uber för utsläppsminskningar.

Josefin Jakobsson är reporter på Di Digital.
Josefin Jakobsson är reporter på Di Digital.

Klimatkamp, hållbara städer och fattigdomsbekämpning står på agendan under Solutions, den heldag under Sthlm Tech Fest som vigts åt teknikens roll inom hållbar utveckling.  

Konferensen tar avstamp i FN:s 17 mål för hållbar utveckling, som antogs i september 2015 och inkluderar allt från klimatförändringar till mänskliga rättigheter och tillgång till mat och rent vatten. På plats finns bland annat teknikjättar som Ericsson och Telia, NGO:er och unga internationella startupbolag med hållbarhetsfokus.

Stämningen är optimistisk och de lösningar som presenteras håller hög nivå. Internet och ny mobil infrastruktur har förbättrat livet även i världens fattigaste länder och mot bakgrund av detta är det är lätt att förstå kärleksaffären mellan hållbarhetsbranschen och techbolagen.

Att tekniken har en viktig roll att spela för att lösa de globala utmaningar vi står inför råder det ingen tvekan om. Det skadar dock inte att vara medveten om att även tekniklösningar har sina begränsningar.

Listan över misslyckade biståndsprojekt med it och teknik som gemensam nämnare kan göras lång och idag hörs allt fler röster som ifrågasätter den rådande teknikvurmen inom globalt utvecklingsarbete.

Lösningar till dagens komplexa sociala och miljömässiga problem är helt enkelt inte skalbara

I den uppmärksammade boken Geek Heresy: Rescuing Social Change from the Cult of Technology som publicerades förra året, slår Kentaro Toyamas, tidigare chef för Microsoft Research India, bland annat fast att tech aldrig kommer att kunna lösa världens problem.

Anledningen? Lösningar till dagens komplexa sociala och miljömässiga problem är helt enkelt inte skalbara på samma sätt som sociala nätverk eller appar för e-handel.

Ett globalt problem, som bristen på rent vatten, kräver i princip alltid lokala lösningar, med förankring i lokal kultur och utformade efter lokala förutsättningar. Hur god tanken än är så finns det inte, och kommer aldrig finnas, en universell och skalbar lösning i form av ett Facebook för vattenförsörjning eller ett Uber för utsläppsminskningar. Med andra ord, näringsdrycken Soylent kommer aldrig att lösa världshungern.

Betyder det att arrangemang såsom Solutions inte är viktiga? Inte alls. De betyder oerhört mycket, inte minst för att uppmärksamma och skapa engagemang kring de nya hållbarhetsmålen. Här finns engagerade och drivna bolag och individer på plats med mycket att erbjuda världen, och även om vi inte ges några universallösningar så är det livsnödvändigt för oss alla att reflektera över de problem dessa entreprenörer försöker knäcka.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att fattigdom och miljöförstöring är komplexa problem orsakade av extrem global maktobalans samt brist på infrastruktur och fungerande politiska institutioner. För att lösa ett sådant problem är även den mest fantastiska tekniklösning tyvärr ofta inte värd mer än ett plåster på ett benbrott.

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs våra artiklar här.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera