Hoppa till innehållet

Uber använder Lexbase för att granska förare

Taxibolaget Uber använder den kontroversiella databasen Lexbase för att förhandsgranska sina förare, kan Di Digital avslöja.

Foto: Uber

I måndags kunde Di Digital avslöja att taxibolaget Uber brister i sin kontroll av förare. I sin marknadsföring hävdar Uber att alla förare intervjuas, utbildas och måste ha haft körkort i minst tre år. Dessutom måste de lämna in ett utdrag ur brottsregistret.

Men när vi själva anmäler oss som UberPOP-förare blir vi godkända nästan helt utan kontroller.

Vad gäller utdrag ur brottsregister säger Uber att bolaget förhandskollar förare mot en publikt tillgänglig databas över utfärdade domar.

Tidigare har Uber inte velat berätta vilken databas som används. Men nu kan Di Digital avslöja att företaget gör sina slagningar mot den kontroversiella webbtjänsten Lexbase, en tjänst som kritiserats kraftigt av både politiker och myndigheter. Uppgiften bekräftas av Ubers pr-byrå Burson Marsteller.

Lexbase är ett öppet arkiv över domar från svenska domstolar, sökbart via namn, personnummer eller geografiskt läge. Tjänsten lanserades i början av 2014 och blev genast hårt kritiserad för att vara integritetskränkande och för att peka ut oskyldiga som brottslingar.

Datainspektionens generaldirektör Kristina Svan Starrsjö argumenterade i fjol för en grundlagsändring för att stoppa sajten. "Ett cyniskt missbruk av grundlagen", sa Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg  i en kommentar om sajten.

Sajtens ansvarige utgivare, Jonas Häger, friades i maj 2015 av tingsrätten från två åtal om förtal.

Di Digital har sökt representanter för svenska Uber för mer information. Vi har ännu inte fått svar, vare sig på telefon eller mejl.

Svenska Uber har stått utan Sverigechef sedan i våras. Enligt pr-byrån Burson-Marsteller saknas därmed talespersoner för den svenska marknaden.

Läs även: Ubers förarkontroller är en bluff

Läs även: "Uber spelar rysk roulette med sina användare"

Läs även: Transportstyrelsen: UberPOP är olagligt

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera