Hoppa till innehållet

"Uber sviker användarna i jakten på snabb expansion"

Uber spelar rysk roulette med sin viktigaste tillgång – sina användare. Det skriver Josefin Jakobsson. 

Josefin Jakobsson
Josefin JakobssonFoto: Joey Abrait

När taxitjänsten Uber marknadsför sin tjänst UberPOP är nyckelordet trygghet. Förarna som rekryteras till den nya samåkningstjänsten ”intervjuas, genomgår utbildning, har haft körkort i minst tre år och har ett kontrollerat brottsregister”, enligt bolaget.

I veckan kunde Di Digital avslöja att ingen av punkterna stämmer. Förarna intervjuas inte, de genomgår ingen utbildning och kan dessutom ha haft sitt körkort så kort tid som bara några månader. Taxiföretaget kräver heller inget utdrag ur belastningsregistret innan det låter nya förare plocka upp dig i sin bil.

Läs mer: Ubers förarkontroller är en bluff

Än så länge har bolaget avböjt att låta sig intervjuas, men den nordiska etableringschefen Alex Czarnecki skriver i ett mejl att: “Vi undersöker just nu hur denna ansökan har kunnat bli godkänd, och har redan vidtagit åtgärder för att förhindra liknande situationer i framtiden”.

Men faktum är att problemet med osäkra förarkontroller inte är nytt för Uber - tvärtom. Redan förra året gjorde amerikanska NBC en liknande granskning, som även den visade på allvarliga brister i Ubers kontrollsystem.  NBC lät en person som var tidigare dömd för våldsbrott ansöka om att bli Uber-chaufför. Hennes ansökan godkändes, trots försäkringar gentemot användare om strikta registerkontroller.

Problemet med osäkra förarkontroller är inte nytt för Uber – tvärtom.

Det finns en rad andra exempel på fall där en enkel bakgrundskoll av chaufförer kunnat bespara Uber mycket problem. På nyårsafton 2013 körde en av bolagets förare på och dödade en sexårig flicka i San Francisco. Först efteråt uppdagades att mannen hade en tidigare dom mot sig för vårdslöshet i trafiken.

Det är lätt att kritisera Uber. Bolaget är kontroversiellt och har stoppats i en rad städer, där affärsmodellen bedömts bryta mot nationella taxilagar. Men trots alla motgångar har bolaget en trogen och entusiastisk användarskara. Det är värt en hel del. Närmare bestämt 50 miljarder dollar – en bra bit mer än telekomjätten Ericsson – vilket är den värdering Uber påstås vara på väg mot.

Förenklat så står Uber på två ben. Å ena sidan tillgången på villig arbetskraft i form av förare, å andra sidan användare som litar på bolaget tillräckligt mycket för att sätta sig i en av dess bilar.

Idag är Uber på väg att såga av det ena benet i jakten på det andra.

Läs mer: Transportstyrelsen: UberPOP är olagligt

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera