Annons
Uber, med vd Travis Kalanick, såg förlusterna skena under andra kvartalet.

Ubers chockbesked: förlorade 11 miljarder

Nu kan du betala – med fingeravtrycket SPONSRAT AV mastercard

Memphis Meats vd Uma Valeti (tv) talade på Sthlm Tech Fest i fjol.

Niklas Zennström, Bill Gates och Richard Branson backar hans labbodlade kött

Di Digitals reportrar Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson.

28 miljardärer, H&M:s nya startup & Avito-topp till Northzone

Animas klocka visades upp i Malmö i början av året inför lanseringen. Foto: Fredrik Norrlid

Anima tar in 95 miljoner för sin smarta klocka – lanserar i USA

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Ubers chockbesked: förlorade 11 miljarder

Uber, med vd Travis Kalanick, såg förlusterna skena under andra kvartalet.
Uber, med vd Travis Kalanick, såg förlusterna skena under andra kvartalet. Foto: AP
Taxiappen Uber uppges ha haft förluster på 11 miljarder kronor under årets första halvår. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i år stoltserade Uber med att man nått lönsamhet i USA. Nu tvingas taxi-appen informera sina delägare om dollarförluster i miljardklassen.

Uber är inte ett börsnoterat bolag. Men man går ändå ut med hemliga kvartalsrapporter och håller stängda telefonkonferenser med bolagets dussintals delägare. I fredags var det dags igen och Ubers finanschef Gautam Gupta tvingades släppa en ordentlig stinkbomb.

Ubers förluster uppgick nämligen till närmare 11 miljarder kronor (1,27 miljarder dollar) under första halvåret. Till och med i USA, där Uber alltså visade svarta siffror under första kvartalet, gick bolaget back, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Bloomberg uppger att Uber hade en förlust på 4,4 miljarder kronor under första kvartalet och 6,3 miljarder kronor under andra kvartalet. Enbart i USA uppgick förlusten till cirka 850 Mkr under perioden april-juni.

Uber har avböjt att kommentera uppgifterna.

Till taxibolagets försvar kan sägas att Uber dominerar de flesta marknader man är verksam på och fortsätter att växa mycket snabbt. Bara mellan första och andra kvartalet i år ökade nettointäkten med 18 procent till cirka 9,2 miljarder kronor.

Vidare kan det andra kvartalet i framtiden framstå som Ubers värsta. I juli skrev man på ett avtal med sin största globala konkurrent, kinesiska Didi Chuxing, en affär som i ett slag stoppar förlusterna i Kina. På endast två år lyckades Uber förlora cirka 17 miljarder kronor i Kina, enligt källor till Bloomberg.

Avtalet i fråga gick ut på att Uber lägger ner verksamheten i Kina, i utbyte mot en ägarandel på 17,5 i Didi och en investering på 8,5 miljarder kronor.

Sedan starten har Uber tagit in smått otroliga 135 miljarder kronor i riskkapital och lån från aktörer som Benchmark Capital och Goldman Sachs. Den senaste värderingen av bolaget uppgick till 580 miljarder kronor.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post