Hoppa till innehållet

Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

2017 ser ut att bli ett rekordår för försäljningar av svenska teknikbolag. Det uppskruvade tempot är resultatet av flera års ökande investeringar, en börs på högvarv och storbolagens digitala omställning.

Daniel Blomquist, operativ partner på Creandum, Björn Bergström, investment manager på Industrifonden, Mikael Karlsson, vd på Almi Invest. Foto: Creandum/Industrifonden/Almi Invest. Kollage.
Daniel Blomquist, operativ partner på Creandum, Björn Bergström, investment manager på Industrifonden, Mikael Karlsson, vd på Almi Invest. Foto: Creandum/Industrifonden/Almi Invest. Kollage.

”Många har sett att det finns kvalitet i techbolagen. De växer och kan tjäna pengar. Då ökar aptiten”, säger Daniel Blomquist (NTL) som är operativ partner på riskkapitalbolaget Creandum (NTL).

Förra året bytte rekordmånga svenska teknikbolag ägare. Totalt handlade det om 61 stycken bolag som antingen såldes eller börsnoterades.

Nu har tempot höjs ytterligare.

Redan i maj månad hade 41 bolag sålts under 2017, enligt data från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List. Exitklimatet är alltså stekhett nu.

Läs även: Bäddat för köpfest – därför kan 2017 slå rekord

En av de sannolikt största affärerna på många år i tech-Sverige skedde så sent som i slutet av maj när den franska energibjässen Engie köpte det Göteborgsbaserade Icomera (NTL). Bolaget, som specialiserat sig på wifi-lösningar för bussar och tåg, räknar med att omsätta drygt 600 miljoner kronor under 2017, vilket borgar för en prislapp på över miljarden.

Läs mer: Fransk börsbjässe köper wifi-bolag från Göteborg

Vi har haft en hög takt de senaste två åren

Ett annat bolag som bytt ägare är Uppsala-bolaget Trade Extensions (NTL), som köptes av det amerikanska börsbolaget Coupa Software för hela 400 miljoner kronor.

Läs mer: Uppsalabolag köps av amerikansk jätte för 400 miljoner

Parallellt med försäljningarna har elva tekniktungabolag, bland annat Bambuser (NTL), Unibap (NTL) och Xmreality (NTL), gått till börsen.

Riskkapitalister som Di Digital har pratat med bekräftar att tempot har skruvats upp.

”Vi har haft en hög takt de senaste två åren, med tolv exits i techbolag”, säger Björn Bergström (NTL) som är investment manager på stiftelsen Industrifonden (NTL).

Flera år med rekordhöga investeringar i svenska techbolag har krattat manegen för dagens stora utbud av uppköpsobjekt. På köpsidan har börsen kvicknat till samtidigt som amerikanska bolag fortsätter shoppa svenskt. Dessutom ger sig nya köpare in på marknaden.

Mikael Karlsson är vd på statliga Almi Invest (NTL) som med sju exits i år är den flitigaste säljaren. Bland annat har portföljbolagen Limes Audio (NTL) och Donya Labs (NTL) sålts till Google respektive Microsoft.

Läs mer: Microsoft köper svenskt 3D-bolag

Han ser ett större intresse för startupbolag från industriella köpare än på många år.

”Det har länge pratats om att svenska storbolag borde samarbeta med eller köpa startups för att hålla sig innovativa. Nu börjar vi se det även i praktiken.”

Daniel Blomquist på Creandum berättar att för fem år sedan skedde alla deras försäljningar till andra techbolag, främst amerikanska sådana.

Alla ingredienser har blivit starkare

Men nu har även private equity-bolagen fått upp ögonen för tech. Ett exempel är Nordic Capital som gått i bräschen med sin digitala betalkoncern Bambora (NTL).

Läs mer: Så byggde Nordic Capital ett techbolag från grunden

”Det går inte heller att sticka under stol med att börsen har gått starkt. När börsen är skakig så är det svårare att göra exit där”, säger Daniel Blomquist.

Läs mer: Stor turbulens för börsens tech-noteringar

Många skulle hellre se att de svenska teknikbolagen stannade i svensk ägo. Men Norden har bland de mest livskraftiga startupmiljöerna i världen, och följaktligen omvärldens ögon på sig.

”Internationella köpare är intresserade av nordiska techbolag därför att här finns innovationskraft och en förmåga att bygga bolag som går direkt till en global marknad”, säger Björn Bergström.

När Daniel Blomquist blickar framåt ser han ett nordiskt ekosystem som stadigt blir starkare. Entreprenörer, änglar och riskkapitalister vinner viktiga erfarenheter som de tar med sig till nya bolag samtidigt som mer kapital strömmar in.

Läs även: 2016 ett rekordår för svensk tech – hit gick de 500 rundorna

”Alla ingredienser har blivit starkare. Det borde leda till framgångsrika bolag, vilket i sin tur är intimt förkopplat till exits.”


Antal exits 2017:
41 stycken

Branscherna med flest exits under 2017:
Hårdvara: 5
Konsultbolag: 4
E-handel: 4
Företagsmjukvara: 4

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera