Hoppa till innehållet

Urb-its ordförande byter vd inför noteringen

Startupbolaget Urb-its ordförande Lage Jonason byter ut sin vd och medgrundare Mats Forsberg inför sin stundande börsnotering. ”Det här bolaget ska inte drivas av ett gäng gubbar”, säger han.

Urb-its ordförande Lage Jonason (till vänster) petar vd och medgrundare Mats Forsberg.
Urb-its ordförande Lage Jonason (till vänster) petar vd och medgrundare Mats Forsberg.Foto: Amanda Lindgren

Di Digital kunde nyligen avslöja att startupbolaget Urb-it, ett slags Uber för bud inom den fysiska handeln, skakats av en serie chefsavhopp inför sin planerade börsnotering. På kort tid har bland annat finanschefen, teknikchefen och marknadschefen lämnat bolaget.

Vidare har man problem att nå ut med tjänsten. Enligt Di Digitals källor uppgick Urb-its omsättning till mindre än 5 miljoner kronor i fjol. Och tillväxten var närmast obefintlig i Stockholm.

Läs mer: Chefsflykt inför Urb-its börsnotering

Nu står det klart att Urb-its största ägare, ordförande Lage Jonason petar sin vd, Urb-its medgrundare Mats Forsberg.

Det här bolaget ska inte drivas av ett gäng gubbar.

”Inför varje viktig match måste varje lagledare se till att man har det bästa laget på isen. Spelarna acceptera de platser de blir tilldelade”, säger han

Mats Forsberg blir kvar på Urb-it (NTL) som ansvarig för verksamheten i Stockholm.

”Mats bär på en enastående talang inom marknadsföring och försäljning. Han gör bäst nytta inom Stockholmsorganisationen”, säger Lage Jonason.

Ny vd blir den 28-årige Fredrik Warstedt, med en bakgrund från finansbranschen.

”För många år sedan sommarjobbade Fredrik åt mig på min corporate finance-firma och jag identifierade honom redan då som ett lysande ämne. Jag tror jag är bra på att hitta unga talanger. Det här bolaget ska inte drivas av ett gäng gubbar. Det ska drivas av unga personer, jag är undantaget”, skrattar Lage Jonason.

Han betonar att Fredrik Warstedt har rätt kompetens för att leda Ubr-it efter börsnoteringen.

”Det krävs en annan typ av erfarenhet för att leda Urb-it nu. Det handlar mycket om finansiering, redovisning och regulatoriska frågor. Man behöver omfattande projektledningskompetens för att utveckla den tekniska plattformen, som är annorlunda än när företaget startades”, säger han.

Fredrik Warstedt går också in i styrelsen för Urb-it. Andra nya ledamöter är Andrea Rosengren, digital strateg på H&M, samt Anna Wikner som bland annat jobbat för Tasteline och Mathem. Båda är i 30-årsåldern.

Urb-it startades av Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg. Bolaget har även lockat till sig kapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason.

Sedan starten har Urb-it tagit in cirka 100 miljoner kronor i riskkapital, lanserat tjänsten i Stockholm, samt påbörjat utrullningen i London och Paris.

I början av mars uppgav ordförande Lage Jonason för Dagens Industri att Urb-it skulle börsnoteras redan innan sommaren.

Enligt källor till Di Digital har ambitionen varit att ta in cirka 75 miljoner kronor i samband med en nyemission inför börsnoteringen.

”Vi väntar med att kommentera detaljerna till dess att prospektet kommer ut. Det ska ske innan sommaren”, säger Lage Jonason.

Läs mer: Urb-its storägare halverar värderingen inför börsnoteringen

Han erbjuder dock en fingervisning på vad bolagets värdering kan bli.

”När jag kvittade mina fodringar så skedde det till en pre-cap-värdering om 170 miljoner kronor. Den kan anses vägledande inför noteringen”, säger han.

Ska Urb-its affärsidé utvecklas den närmaste tiden?

”Vi ska fortsätta digitalisera stadens varuutbud och göra det tillgänglig här och nu. Den strategin ligger fast.”

Urb-it har ett 50-tal avlönade medarbetare och ett flertal konsulter på kontoret.

Bolagets plattform låter butiker erbjuda snabb och personlig leverans av sina varor med hjälp av frilansande ”Urbers” som tar emot beställningar genom en app i telefonen och levererar dem direkt till kund inom en timme. I Stockholm erbjuder Urb-it leveranser från ett 60-tal butiker via appen. Som exempel kan nämnas elektronikkedjorna Media Markt och Siba, klädbutikerna J Lindeberg och A Day's March samt nischbutiker som Ballongverkstan.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera